Βάψιμο νυχιών εγκυμοσύνη – Τι να προσέξεις

Πολλές μέλλουσες μαμάδες αναρωτιούνται αν είναι ασφαλές να χρησιμοποιούν βερνίκι νυχιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Την ιδιαίτερη αυτή περίοδο τα νύχια συχνά μεγαλώνουν πιο γρήγορα και είναι πιο δυνατά, λόγω των ορμονών. Ξέρουμε πως θέλεις να απολαύσεις αυτή την θετική αλλαγή που ίσως βλέπεις στα νύχια σου και μπορείς να το κάνεις με τα κατάλληλα προϊόντα, όπως τα βιολογικά βερνίκια νυχιών.

Εγκυμοσύνη – Προφυλάξεις για ένα ασφαλές βάψιμο νυχιών

Υπάρχουν κάποιες προφυλάξεις που αξίζει να πάρεις εάν σκοπεύεις να βάφεις συχνά τα νύχια σου με τα κλασικά βερνίκια νυχιών. Αυτό συμβαίνει επειδή η τακτική έκθεση στις χημικές ουσίες του βερνικιού και της ακετόνης, δηλαδή του ασετόν που αφαίρει το βερνίκι νυχιών, μπορεί να είναι επιβλαβής. Κάποιες από τις πιο επιβλαβείς χημικές ουσίες είναι η φορμαλδεΰδη, το τολουόλιο και η TPHP.

Η φορμαλδεΰδη είναι η χημική ουσία που κάνει το βερνίκι νυχιών να σκληραίνει. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου σε όσους εκτίθενται σε υψηλές ποσότητες, κάτι που δεν είναι πολύ πιθανό όταν απλώς βάφεις τα νύχια σου. Η συγκεκριμένη χημική ουσία συνήθως δεν είναι επιβλαβής για την εγκυμοσύνη, καθώς το σώμα σου τη διασπά γρήγορα, πολύ πριν φτάσει στο μωρό.

Το τολουόλιο έχει παρόμοιους κινδύνους όταν εισπνέεται σε τακτική βάση και μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες. Ωστόσο, αυτό θα συνέβαινε μόνο στην περίπτωση που κάποιος βρισκόταν συνεχώς εκτεθειμένος σε μεγάλες ποσότητες της συγκεκριμένης ουσίας. Κάτι που φαίνεται μάλλον απίθανο όταν απλώς βάφεις τα νύχια σου.

Αντίστοιχα, το TPHP είναι φωσφορικό τριφαινύλιο, μια ουσία που κάνει το βερνίκι νυχιών πιο ανθεκτικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι θα μπορούσε επίσης να διαταράξει τις ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό.

Αν θέλεις να κρατήσεις τα νύχια σου υπέροχα σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διασφαλίσεις ότι εσύ και το μωρό σου θα παραμείνετε όσο πιο ασφαλείς μπορείτε. Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με το ασφαλές μανικιούρ και πεντικιούρ, συμπεριλαμβανομένου του τι πρέπει να προσέξεις σε ένα βερνίκι νυχιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνέχισε την ανάγνωση παρακάτω.

Περιόρισε το βάψιμο των νυχιών σου και επίλεξε να τα βάφεις μόνο σε ειδικές περιστάσεις

Αγόρασε οργανικά, βιολογικά βερνίκια νυχιών, απέφυγε τα κλασικά βερνίκια, διότι περιέχουν πολλές χημικές ουσίες όπως φορμαλδεΰδη, TPHP κ.α.

Όταν βάφεις τα νύχια σου, βγες σε εξωτερικό χώρο ή σε μέρος που να αερίζεται καλά, όπως δίπλα σε ανοιχτό παράθυρο. Όσο βάφεις τα νύχια σου προσπάθησε να κρατήσεις τα χέρια σου μακριά από το πρόσωπό σου μέχρι να στεγνώσουν, ώστε να εισπνέεις λιγότερα χημικά. Ακόμα, για να αποφύγεις περισσότερο την εισπνοή χημικών, φόρα μια μάσκα ή ζήτησε από κάποιον άλλο να σου βάψει τα νύχια.

Επίλεξε πιο ανοιχτά χρώματα στα οποία δεν φαίνεται τόσο η φθορά από το βερνίκι. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να απολαμβάνεις μια περιποιημένη εμφάνιση χωρίς να χρειάζονται τα νύχια σου συνέχεια βάψιμο. Εάν χρησιμοποιείς ασετόν για να αφαιρέσεις το βερνίκι νυχιών καλό θα είναι να πλύνεις τα χέρια ή τα πόδια σου μετά, καθώς αυτός ο διαλύτης μπορεί να ερεθίσει το δέρμα.

Συμπερασματικά, είναι αδύνατο να γνωρίζεις με λεπτομέρειες εάν τελικά τα βερνίκια που χρησιμοποιείς για να βάφεις τα νύχια σου περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες και συστατικά που μπορεί να βλάψουν το μωρό σου. Για αυτό καλό είναι να συμβουλεύεσαι τον γιατρό ή τον γυναικολόγο που σε παρακολουθεί για περισσότερες ερωτήσεις και ενημέρωση. Έτσι, θα είσαι πιο σίγουρη και θα νιώθεις ασφαλής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τόσο εσύ, όσο και το μωρό σου.

Διάβασε επίσης:

Related articles

Πώς να δείχνετε ωραία φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα

Φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα μπορείτε να κάνετε μια τολμηρή...

Καραγενάνη: Τι είναι και ποια Οφέλη Έχει;

Η καραγενάνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στη...

Roberto Cavalli: Έφυγε στα 83 του ο γνωστός Ιταλός σχεδιαστής

Ο Roberto Cavalli, ο εμβληματικός Ιταλός σχεδιαστής μόδας που...

Φορολογική Μεταχείριση των Βραχυχρόνιων Μισθώσεων Ακινήτων: Αναλυτικός Οδηγός από την KRS

Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων αποτελεί μία δραστηριότητα η οποία...