Όλες μας έχουμε βρεθεί εκεί – να συνεχίζουμε άσκοπα τη μέρα μας, όταν ξαφνικά, μια σκέψη του πρώην φίλου ή της πρώην κοπέλας σας έρχεται στο μυαλό μας. Μπορεί να αισθάνεστε μπερδεμένη, ενοχλημένη ή ακόμα και στεναχωρημένη, αναρωτώμενη: “Τι σημαίνει αυτό;”. Αν πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται συχνά τον πρώην σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτή είναι μια συνηθισμένη εμπειρία, ειδικά μετά από έναν χωρισμό. Ας εμβαθύνουμε στο τι μπορεί να σημαίνουν αυτές οι σκέψεις και πώς να τις κατανοήσετε και να τις διαχειριστείτε.
Κατανοώντας τις σκέψεις σας
Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται τον πρώην σας, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θέλετε να ξανασμίξετε μαζί του. Είναι σημαντικό να κάνετε διάκριση μεταξύ της έλλειψης του προσώπου και της έλλειψης της ιδέας του προσώπου ή της ίδιας της σχέσης.
Νοσταλγία: Συχνά, το μυαλό μας μπορεί να ρομαντικοποιεί το παρελθόν, ανακαλώντας τις καλές στιγμές και υποβαθμίζοντας τα αρνητικά. Το να σκέφτεστε τον πρώην σας μπορεί απλώς να σημαίνει ότι αναπολείτε τις πιο ευτυχισμένες στιγμές, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό.
Κλείσιμο: Αν η σχέση τελείωσε απότομα ή με ασαφείς όρους, μπορεί να βρεθείτε να σκέφτεστε τον πρώην σας επειδή αναζητάτε το κλείσιμο.
Μοναξιά: Το αίσθημα της μοναξιάς μπορεί να πυροδοτήσει σκέψεις για τον πρώην σας. Μπορεί να σας λείπει η συντροφικότητα και η οικειότητα που φέρνει μια σχέση.
Μοτίβα: Ο εγκέφαλός σας σχηματίζει μοτίβα με βάση τις συνήθειες και τις εμπειρίες σας. Αν ο πρώην σας ήταν σημαντικό κομμάτι της ζωής σας, το μυαλό σας μπορεί φυσικά να στραφεί προς αυτόν, ειδικά σε οικείες καταστάσεις.
Είναι υγιές να σκέφτεστε τον πρώην σας;
Το να σκέφτεστε τον πρώην σας δεν είναι εγγενώς κακό ή ανθυγιεινό. Γίνεται πρόβλημα όταν αυτές οι σκέψεις παρεμβαίνουν στην καθημερινή σας ζωή, εμποδίζουν την ικανότητά σας να δημιουργήσετε νέες σχέσεις ή προκαλούν σημαντική στεναχώρια.
Διαχείριση των σκέψεών σας
Αν βρίσκεστε να σας κατακλύζουν οι σκέψεις για τον πρώην σας, ακολουθούν μερικές στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να τις διαχειριστείτε:
Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα: Η ενσυνειδητότητα μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε ριζωμένοι στην παρούσα στιγμή αντί να ασχολείστε με το παρελθόν. Ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στην καλλιέργεια της ενσυνειδητότητας.
Αναζητήστε κλείσιμο: Αν η έλλειψη κλεισίματος σας κάνει να μένετε στη σχέση, σκεφτείτε να επικοινωνήσετε με τον πρώην σας για μια ώριμη συζήτηση. Αν αυτό δεν είναι εφικτό ή δεν θα ήταν υγιές, το να γράψετε ένα γράμμα που δεν στέλνετε ποτέ μπορεί επίσης να είναι θεραπευτικό.
Μείνετε δραστήρια: Το να απασχολείστε με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν μπορεί να σας βοηθήσει να αποσπάσετε τις σκέψεις σας μακριά από τον πρώην σας.
Καλλιεργήστε ένα δίκτυο υποστήριξης: Περιβάλλετε τον εαυτό σας με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα που μπορούν να σας προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη. Μη διστάσετε να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας μαζί τους.
Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια: Εάν οι σκέψεις για τον πρώην σας προκαλούν σημαντική δυσφορία ή επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία, σκεφτείτε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Οι θεραπευτές και οι σύμβουλοι μπορούν να σας παρέχουν εργαλεία και τεχνικές για να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας.
Συμπέρασμα
Το να σκέφτεστε έναν πρώην είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας επούλωσης μετά τον χωρισμό. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να θυμάστε ότι οι σκέψεις είναι απλώς σκέψεις. Δεν ελέγχουν τις πράξεις σας και δεν καθορίζουν το μέλλον σας. Καταλάβετε ότι είναι εντάξει να σκέφτεστε τον πρώην σας και εξίσου εντάξει να τον αφήσετε να φύγει. Με το χρόνο, την υπομονή και την αυτοσυμπόνια, αυτές οι σκέψεις θα γίνονται λιγότερο συχνές και λιγότερο έντονες, επιτρέποντάς σας να προχωρήσετε μπροστά και να αγκαλιάσετε νέες εμπειρίες και σχέσεις.
Διαβάστε επίσης: