Χειροποίητα ρούχα – Η απάντηση στη γρήγορη μόδα

Είναι τα χειροποίητα ρούχα η απάντηση στη γρήγορη μόδα; Ποια είναι η ιστορία τους και για ποιο λόγο έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να επιστρέφουν στη μόδα;

Προκειμένου να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα, οι έμποροι λιανικής πώλησης ρούχων αρχίζουν να καθιστούν τα χειροποίητα ρούχα μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους καταναλωτές. Σήμερα ρίχνουμε μια ματιά στους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους η αγορά χειροποίητων ρούχων δεν είναι απλώς πιο εύκολη, αλλά έχει και οικονομικό νόημα.

Χειροποίητα ρούχα και ιστορία

Μέχρι και 200 χρόνια πριν, όλα τα ρούχα κατασκευάζονταν χειροποίητα και (στις περισσότερες περιπτώσεις) παράγονταν τοπικά. Το ράψιμο ήταν μια σημαντική δεξιότητα. Οι περισσότερες γυναίκες μπορούσαν εύκολα να ράψουν ρούχα για τον εαυτό τους και την οικογένεια τους.

Η Βιομηχανική Επανάσταση, από την άλλη πλευρά, άλλαξε τον τρόπο κατασκευής των ενδυμάτων, ανοίγοντας το δρόμο για τα σημερινά μη βιώσιμα και κακώς κατασκευασμένα ενδύματα. Καταστρέφοντας το περιβάλλον, υποστηρίζοντας την παιδική εργασία, σταδιακά χάθηκε η ποιότητα και η αυθεντικότητα του στυλ. Τα χειροποίητα ρούχα, όμως, δεν έφυγαν ποτέ από τη ζήτηση. Εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να υπάρχει ένας τεράστιος θαυμασμός προς αυτά σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι προτιμούν να τα αγοράζουν λόγω της αντοχής, της ανθεκτικότητας αλλά και της μοναδικότητας που τα χαρακτηρίζει.

Χειροποίητα ρούχα και περιβάλλον

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των χειροποίητων ρούχων – σε αντίθεση με τη γρήγορη μόδα – είναι ότι τα πρώτα είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Δεδομένου ότι δεν κατασκευάζονται με τη βοήθεια μηχανών, δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα να σπαταληθεί το νερό, η ενέργεια και άλλοι φυσικοί πόροι. Κατά τη δημιουργία τους, δεν απελευθερώνονται τοξικές χημικές ουσίες στη γη, στον αέρα ή το νερό.

Από τη μεριά του καταναλωτή, με την επιλογή χειροποίητων ρούχων ενισχύεται η καταπολέμηση της παιδικής εργασίας. Είναι γνωστό άλλωστε, πως τα μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ενδυμάτων χρησιμοποιούν τα παιδιά ως φθηνό εργατικό δυναμικό, διότι υπάρχει τεράστια ζήτηση ρούχων, οδηγώντας έτσι σε χαμηλότερα πρότυπα εργασίας.

Τα χειροποίητα ρούχα είναι επένδυση

Τα χειροποίητα ρούχα είναι ανθεκτικά και επισκευάζονται εύκολα, δεν χρειάζεται να απορριφθούν μετά από μία μόνο σεζόν ή λόγω φθοράς. Τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται στα χειροποίητα ρούχα επιλέγονται προσεκτικά και είναι ποιοτικά. Επίσης, κατασκευάζονται με σκοπό να φορεθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που μειώνει την ανάγκη αγοράς πολλών ρούχων, περιορίζοντας έτσι και τη ζήτηση για ρούχα που παράγονται σε τεράστιες ποσότητες.

Έρευνες δείχνουν ότι τα χειροποίητα ρούχα έχουν μεγαλύτερο κύρος. Ένα κύρος που συνδέεται με τη μοναδικότητα του ατόμου, αφού τα χειροποίητα ρούχα το κάνουν να ξεχωρίζει από τη μάζα. Οι γενικές στατιστικές αποκαλύπτουν ότι η ζήτηση για χειροποίητα ρούχα όλο αυξάνεται. Παράλληλα, με την αγορά τέτοιου είδους ενδυμάτων, ενισχύεται η τοπική οικονομία αλλά και οι μικρές επιχειρήσεις της εκάστοτε χώρας.

Γιατί το να αγοράζεις χειροποίητα ρούχα σε κάνει πιο creative

Το να αγοράζεις χειροποίητα ρούχα σου επιτρέπει να έχεις μια πιο προσωπική σχέση με το προϊόν. Έχειςτον πλήρη έλεγχο του τελικού προϊόντος, επειδή δεν υπάρχει έλεγχος των παρτίδων του εργοστασίου. Αν αγοράσεις ένα αντικείμενο ένδυσης που είναι μαζικής παραγωγής, αυτό σημαίνει ότι και άλλοι άνθρωποι ένιωσαν το ίδιο με κάποια μορφή ή τρόπο και είχαν παρόμοιες σκέψεις για ορισμένα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Από την άλλη πλευρά, με το χειροποίητο, κάθε μεμονωμένη αγορά είναι διαφορετική και ξεχωριστή με τον δικό της τρόπο. 

Το θετικό του να αγοράζεις χειροποίητα ρούχα

Η αγορά χειροποίητων ρούχων μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα. Τα ρούχα είναι υψηλότερης ποιότητας και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κατασκευαστούν, ενθαρρύνοντας τους σχεδιαστές να χρησιμοποιούν λιγότερους πόρους. Ταυτόχρονα χρειάζονται περισσότερη προσοχή από τα ρούχα μαζικής παραγωγής. Εξάλλου δίνεται προσοχή σε κάθε κομμάτι ξεχωριστά σε αντίθεση με τα τυχαία στοιβαγμένα ρούχα στο ράφι ενός καταστήματος. Τα χειροποίητα ρούχα ταιριάζουν επίσης ιδανικά με ανθρώπους που αγαπούν τις συχνές αλλαγές ρούχων ή χρειάζονται ρούχα που αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου.

Επιλέγουμε χειροποίητα ρούχα

Μπορείς και εσύ να υποστηρίξεις τον συγκεκριμένο τρόπο ένδυσης, επιλέγοντας για αρχή κάποια βασικά κομμάτια, τα οποία μπορείς να φορέσεις από το πρωί έως το βράδυ, με τον κατάλληλο πάντα συνδυασμό, σε ουδέτερα χρώματα ώστε να ταιριάζουν εύκολα μεταξύ τους. Φυσικά, δε πρέπει να λείπουν τα ιδιαίτερα αξεσουάρ που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις. 

Χειροποίητα ρούχα από το Kadó Handmade Clothes

Αν θες και εσύ να προσθέσεις στη συλλογή σου μοναδικά χειροποίητα ρούχα από όλο τον κόσμο τότε το Kadó Handmade Clothes ήρθε για να σου δώσει τη λύση. Στην επίσημη ιστοσελίδα αλλά και στο λογαριασμό τους στο instagram μπορείς να βρεις συλλεκτικά κομμάτια που θα σε κερδίσουν.

Που θα βρεις χειροποίητα ρούχα;

Υπάρχουν πολλά υπέροχα μέρη που πωλούν χειροποίητα προϊόντα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το Etsy, το The Handmade Market και το ArtSplosion. Το Stuhlmate είναι ένας γερμανικός ιστότοπος που επιτρέπει στους πελάτες να αγοράζουν μοναδικά χειροποίητα προϊόντα από δεκάδες εξειδικευμένους τοπικούς τεχνίτες. Αυτός ο ιστότοπος παρέχει επίσης στους καταναλωτές πρόσβαση σε οτιδήποτε, από χειροποίητες φωτογραφίες, ρούχα και λειτουργικά έπιπλα.

Διάβασε επίσης:

Related articles

Πώς να δείχνετε ωραία φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα

Φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα μπορείτε να κάνετε μια τολμηρή...

Καραγενάνη: Τι είναι και ποια Οφέλη Έχει;

Η καραγενάνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στη...

Roberto Cavalli: Έφυγε στα 83 του ο γνωστός Ιταλός σχεδιαστής

Ο Roberto Cavalli, ο εμβληματικός Ιταλός σχεδιαστής μόδας που...

Φορολογική Μεταχείριση των Βραχυχρόνιων Μισθώσεων Ακινήτων: Αναλυτικός Οδηγός από την KRS

Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων αποτελεί μία δραστηριότητα η οποία...
spot_img