Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, από το 1999, ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει τη συγκεκριμένη ημέρα ως παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Ένα θέμα πιο επίκαιρο από ποτέ, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλον τον πλανήτη. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by United Nations (@unitednations)

Γιατί είναι απαραίτητη η Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών;

Αν και βρισκόμαστε ήδη στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η έμφυλη βία αποτελεί ένα απελπιστικά συχνό φαινόμενο. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, φέτος μόνο έχουν έως τώρα χάσει τη ζωή του 13 γυναίκες από τους συντρόφους τους. Ταυτόχρονα χιλιάδες γυναίκες έχουν υπάρξει φέτος μόνο θύματα ενδοοικογενειακής βίας αλλά και σεξουαλικής παρενόχλησης. Η ελληνική κοινωνία παρόλα αυτά έχει κάποια πραγματικά ανόητα αντανακλαστικά σχετικά με τη συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα και το τι πρεσβεύει φυσικά.

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει από ένα σεβαστό τμήμα του αντρικού πληθυσμού ατάκες όπως «γιατί δεν υπάρχει και παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των ανδρών»; Ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση μας σε αυτή την περίπτωση; Η πρόσφατη ταινία μικρού μήκους της Lacta, Μη με αφήσεις ποτέ, η οποία δημιουργήθηκε ακριβώς για να συμπέσει με την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών προκάλεσε κυρίως θετικά σχόλια. Παρόλα αυτά προκάλεσε και αντιδράσεις.

Οι αντιδράσεις πάνω στην ταινία της Lacta για την παγκόσμια ημέρα

Η ταινία μικρού μήκους που αγαπήθηκε από τεράστιο μέρος του ελληνικού κοινού δυστυχώς γρήγορα γέμισε με αρκετά σεξιστικά σχόλια. Δύο ημέρες πριν την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, πολλοί θεώρησαν πως ένα τέτοιο βίντεο δεν ήταν απαραίτητο. Εκτός από τα γνωστά επιχειρήματα «ήθελε και τα έπαθε» ή «όταν μια γυναίκα φλερτάρει δεξιά και αριστερά αυτά παθαίνει» πολλοί αναφέρθηκαν και στους πρωταγωνιστές με υποτιμητικούς όρους.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lacta (@lacta.gr)


Για άλλους η συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Θεωρούν μάλιστα πως είναι απλά ένας τρόπος ώστε να βγάλουν χρήματα κάποιες «ξεχασμένες», όπως αποκαλούν τα θύματα της έμφυλης βίας, χρήματα. Αλήθεια όμως πώς γίνεται να θεωρεί κανείς πως δεν υπάρχει έμφυλη βία και πως μια τέτοια παγκόσμια ημέρα δεν είναι απαραίτητη; Πώς γίνεται σε μία κοινωνία όπως η ελληνική, που τέτοια κρούσματα αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, κάποιοι να μη μπορούν να τα δουν; Φυσικά η απάντηση είναι μία. Πηγάζει από τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε οι ίδιοι τα παιδιά μας σε οποιοδήποτε φύλο και αν ανήκουν.

Η πορεία για την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών


Σήμερα, 25 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την παγκόσμια ημέρα και πορεία. Η πορεία, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα φεμινιστικής κινητοποίησης και δράσης για την εξάλειψη κάθε μορφής έμφυλης βίας πραγματοποιείται στις 6μμ στην πλατεία Κλαυθμόνος. Η πορεία αποτελεί μια πολύ σημαντική δράση, σε μία χώρα που δυστυχώς έχουμε μάθει να σιωπούμε όταν πραγματικά πρέπει να φωνάξουμε. Οι διαδηλωτές της πορείας καλούνται να φωνάξουν εκείνοι, και να ακουστούν, για όσες φορές μια γυναίκα δεν μπόρεσε να ακουστεί. Για κάθε φορά που άκουσε «γύρνα πίσω στον άνδρα σου» από φίλους και συγγενείς. Για κάθε φορά που έμεινε από φόβο μη χάσει τη ζωή της δίπλα σε έναν επικίνδυνο άνθρωπο.

Η δράση του κέντρου Διοτίμα με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Το κέντρο Διοτίμα με αφορμή τη συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα αποφάσισε να διοργανώσει μία διαδικτυακή εκδήλωση τη Δευτέρα στις 29 Νοεμβρίου, στις 6:30μμ. Η διαδικτυακή εκδήλωση θα αναφερθεί στην παγκόσμια ημέρα, το ελληνικό #metoo καθώς και σε πολλά περιστατικά έμφυλης βίας από τον χώρο του αθλητισμού, του θεάτρου κ.α. Ομιλήτριες στη συγκεκριμένη εκδήλωση, από το κέντρο Διοτίμα, θα είναι οι Αθηνά Αθανασίου, Ντιάνα Μάνεση και Αγγελική Σεραφείμ. Τον ρόλο του συντονισμού θα αναλάβει η Μ. Λιάπη.

Η σελίδα του κέντρου Διοτίμα στο Facebook: Κέντρο Διοτίμα / Diotima Centre

Διάβασε επίσης:

Related articles

Πώς να δείχνετε ωραία φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα

Φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα μπορείτε να κάνετε μια τολμηρή...

Καραγενάνη: Τι είναι και ποια Οφέλη Έχει;

Η καραγενάνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στη...

Roberto Cavalli: Έφυγε στα 83 του ο γνωστός Ιταλός σχεδιαστής

Ο Roberto Cavalli, ο εμβληματικός Ιταλός σχεδιαστής μόδας που...

Φορολογική Μεταχείριση των Βραχυχρόνιων Μισθώσεων Ακινήτων: Αναλυτικός Οδηγός από την KRS

Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων αποτελεί μία δραστηριότητα η οποία...