Aiki Diounot – Μια σανίδα σωτηρίας για την Ελληνική Μόδα

Η δημιουργική ομάδα του Grotesque βρέθηκε στο showroom του Aiki Diounot στην οδό Πρατινού 53, στο Παγκράτι. Εκεί, την υποδέχτηκαν τα πόδια και το μυαλό που κρύβονται πίσω από το Aiki Diounot ή -όπως θα την χαρακτήριζα εγώ- η νεραΐδονονά των νέων Ελλήνων δημιουργών, η Χρυσάνθη, πάντα παρέα με τη Ρόξη τη μασκότ του showroom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chrisanthi Gkourou (@chrisanthigk)

Ποιά ιστορία προσπαθεί να διηγηθεί η Χρυσάνθη Γκούρου μέσα από το Aiki Diounot; 

H ιστορία δεν είναι ακριβώς ιστορία, αυτό που θέλω να πετύχω μέσα από το Aiki Diounot είναι η ευκαιρία. Η ευκαιρία που μπορούν να έχουν οι νέοι Έλληνες σχεδιαστές στη μόδα στην Ελλάδα, που αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η ευκαιρία για εμένα την ίδια να ασχοληθώ με κάτι που το γουστάρω πάρα πολύ και να συνεργάζομαι με ανθρώπους που θα είναι επιλογή μου και θα έχουν αυτήν τη φρεσκάδα, τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό.

Το concept σου είναι πολύ ιδιαίτερο και έχεις επιλέξει ένα εξίσου ιδιαίτερο brand name, πώς προέκυψε;

Το brand name το έχει βρει o Γιώργος Γαρυφαλλάκης. Είναι ένας master του naming θα πω, ο νονός μας. Ένας τύπος με αστείρευτη έμπνευση και αυτή ήταν μία από τις προτάσεις του, που με κέρδισε κατευθείαν! Το Aiki Diounot λοιπόν βγαίνει από την φράση “Ι kid you not” (δεν σε κοροϊδεύω) και απλά είναι γραμμένο κατ’ αυτόν τον τρόπο για να φαίνεται σαν ονοματεπώνυμο.

Οι πυλώνες και η ουσία του brand είναι να βγάζει κάτι elegant και cool και μόνο με αυτή την περιγραφή αυτός ο άνθρωπος -γι’ αυτό είναι και διάνοια και τόσο πετυχημένος- γύρισε με αυτό το όνομα το οποίο φαίνεται τόσο elegant. Φαίνεται σαν ένας Γάλλος couturier με ιαπωνικές ρίζες και από πίσω κρύβει αυτή τη φράση που είναι τόσο cool, αλλά και όταν το βλέπεις είναι κάτι πάρα πολύ elegant.

Όταν το ακούσεις πια δεν το ξεχνάς. Ενω αρκετός κόσμος μου λέει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο και αναρωτιέται πώς ο κόσμος θα το μάθει και πώς θα το θυμάται… Εμένα μου αρκεί και να θυμάται κάποιος το Aiki. Είναι ωραίο να έχεις ένα υποκοριστικό μέσα στο ίδιο το όνομα. Τι φοράς; Φοράω Aiki. Τέλειο!  

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aiki Diounot (@aikidiounot)

Εγώ μάλλον έκανα την σύνδεση, οπότε…

Οπότε σου έμεινε σίγουρα. Αλλά ρε παιδί μου συνήθως ο κόσμος τις περισσότερες φορές όταν βλέπει μια ταμπέλα δεν μπαίνει στη διαδικασία να διαβάσει. Σου μένει κάτι, ξέρεις με μία γρήγορη ματιά. Οπότε, προφανώς γι’ αυτό και δεν του μένει το όνομα. Άμα δεν το διαβάσεις και δεν το πεις κιόλας, δεν καταλαβαίνεις και τι είναι.

Το Aiki Diounot φαίνεται να έχει conscious χαρακτήρα, πιστεύεις ότι το ελληνικό αγοραστικό κοινό είναι έτοιμο να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια στροφής προς τη βιωσιμότητα; 

Νομίζω ότι είναι όλο και πιο έτοιμο. Αρκετός κόσμος δηλαδή έχει κάνει αυτή τη στροφή. Υπάρχει αρκετός κόσμος που ψάχνει πολύ πια τι θα φορέσει. Τώρα να σου πω, συγκεκριμένα για την βιωσιμότητα δεν είμαι πολύ σίγουρη ότι όλα τα brands είναι έτοιμα να την υποστηρίξουν. Γιατί και η παραγωγή και τα κόστη μίας βιώσιμης παραγωγής στην Ελλάδα είναι απαγορευτικά. Ειδικά για ένα νέο brand, ένα brand του επιπέδου του Aiki Diounot που έχει πολύ limited παραγωγή.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο προσπαθώ και εγώ να κάνω κινήσεις που να είναι λίγο πιο conscious. Δηλαδή το no-waste production το κάνω από μόνη μου, με την έννοια ότι προσπαθώ να πάρω το “waste” και να το κάνω από scrunchies μέχρι οτιδήποτε ας πούμε για να έχει ένα νόημα και να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον.

Δεν είναι πάντα εκατό τα εκατό εφικτό. Πάντως, θεωρώ ότι όλοι λίγο-πολύ είμαστε πλέον περισσότερο ευαισθητοποιημένοι, τόσο στις αγορές μας όσο και στις επιλογές μας. Νομίζω ότι το σκέφτονται πολλοί.

Μιλάμε λοιπόν για μια εξ’ ολοκλήρου made in Greece παραγωγή, ενώ τα περισσότερα brands έχουν συνεργάτες στο εξωτερικό. Πόσο εύκολο είναι να συγκεντρώσει κανείς του συνεργάτες που χρειάζεται;

Θα σου πω ότι για μένα προς το παρόν το Aiki Diounot είναι one woman show. Στο θέμα της οργάνωσης εννοώ, γιατί προφανώς τα σχέδια έρχονται από όλους τους σχεδιαστές. Από εκεί και μετά όμως όλο το production-coordination το κάνω εγώ.

Μου είναι πολύ πιο εύκολο να είναι όλοι εδώ. Να είμαι, ξέρεις, σε μία απόσταση μίας ώρας από όλους. Το να έπρεπε να κάνω ένα συντονισμό και με το εξωτερικό θα μου ήταν πολύ πιο δύσκολο σε αυτή τη φάση. Αλλά, το πιο βασικό είναι ότι είναι μέρος του concept αυτό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aiki Diounot (@aikidiounot)

 

Και δεν δυσκολεύτηκες να τους βρεις;

Ξέρεις τι; Σε ότι και να κάνεις νομίζω το να βρεις τους κατάλληλους συνεργάτες για να ταιριάξετε μπορεί να έχει μία δυσκολία. Εγώ μέχρι στιγμής έχω φανεί και τυχερή. Έχω ξεκινήσει με ανθρώπους που συνεχίζω να είμαι. Δεν μπορώ να σου πω ότι θα μείνουνε για πάντα, γιατί σε κάθε stage τώρα ξέρεις χρειάζεσαι κάτι άλλο.

Αλλά τα κάνω όλα εδώ και με κάποιον τρόπο βγαίνουν κιόλας. Σίγουρα έχω βρει συνεργάτες που έχουν πολύ καλή ποιότητα στη ραφή. Τα υφάσματα είναι ένα συνεχές κυνηγητό για το τι επιλογές θα κάνεις, και ως προς το κόστος και ως προς την ποιότητα. Αλλά μέχρι στιγμής νομίζω ότι βγαίνει κάτι πάρα πολύ καλό, είναι και πάρα πολύ καλό το feedback, οπότε αυτό έχει σημασία.

Έχω παρατηρήσει ότι στις collection σας υπάρχει πολύ χρώμα. Σε προσωπικό επίπεδο σε αντιπροσωπεύει αυτός ο χαρακτήρας που βγάζει το brand προς τα έξω; 

Με βλέπεις έτσι;

Κοιτάζω την Χρυσάνθη από πάνω ως κάτω στο Total Black σύνολο της…

Προσπαθώ πάρα πολύ να μην βάζω το προσωπικό μου κριτήριο και τα γούστο μου στις επιλογές. Γιατί το brand μπορεί να το τρέχω εγώ, αλλά δεν είναι η δική μου έκφραση αισθητικής. Αυτό που ουσιαστικά θέλω, είναι ο κάθε σχεδιαστής να εκφράζεται απολύτως ελεύθερα μέσα από την συλλογή του.

Γι’ αυτό και δε δίνω καμία κατεύθυνση. Δηλαδή, η κατεύθυνση που ζητάω από τον σχεδιαστή είναι να κάνει μία συλλογή για την επόμενη σεζόν, τελεία. Και αυτό που προσπαθώ εγώ να δω μέσα στα σχέδια είναι μία προσωπικότητα και κάτι που στα μάτια μου θα φαίνεται διαφορετικό.

Όχι με την έννοια του επιτηδευμένου, που απλά θα ξεχωρίσει. Θα είναι κάτι που θα με κάνει να καταφέρω κατευθείαν να κάνω visualise το ρούχο έτοιμο. Και θα το δω να το φοράει κόσμος έξω. Είναι πολλά ρούχα από αυτά πού τα φοράω κι εγώ! Τα φοράω γιατί όταν τα βλέπω από το σχέδιο και μετά τα βλέπω έτοιμα, έχω τον ίδιο ενθουσιασμό που σίγουρα βιώνουν και οι σχεδιαστές. Είναι τέλειο αυτό όταν συμβαίνει.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aiki Diounot (@aikidiounot)

Πόσο δύσκολη είναι η επιλογή των δημιουργών που εκπροσωπούν το Aiki Diounot;

Θα σου πω. Δεν είναι τόσο θέμα δυσκολίας όσο στην αρχή, ειδικά όταν είναι ακόμα η πρώτη σεζόν. Δηλαδή τώρα είμαστε στην τρίτη σεζόν της κυκλοφορίας του Aiki Diounot και υπάρχει ένα άγχος από μέρους μου, για το αν κάνω σωστές επιλογές. Αν αυτό που επιλέγω δείχνει και το concept προς τα έξω. Τελικά, νομίζω ότι όσο γίνεται γνωστό και όσο έχεις πολλές επιλογές είναι και πιο εύκολα τα πράγματα.

Στην ουσία είναι απλά αγχωτικό μέχρι να πάρει μπρος, να το μάθει ο κόσμος και να έχει πια το κοινό του, όχι δύσκολο. Μέχρι στιγμής νομίζω ότι έχουμε ωραίες συνεργασίες. Και γενικά έχω ωραία σχέση με τους σχεδιαστές, οπότε και αυτό είναι ένα μέρος της διαδικασίας το οποίο εμένα τουλάχιστον προσωπικά με ανταμείβει.

Τι θέλεις να έχει κληρονομήσει από εσένα ένας νέος σχεδιαστής, μετά το πέρας της συνεργασίας σας;

Θέλω να έχει πάρει από μόνος του την εμπειρία της παραγωγής, να έχει πάρει όποιες γνωριμίες μπορώ εγώ να του προσφέρω και βασικά αυτό που θέλω περισσότερο είναι να έχω χτίσει τέτοια σχέση με τους σχεδιαστές, που να μπορούν να μου ζητήσουν το οτιδήποτε θέλουν και εγώ, όπως μπορώ, να βοηθήσω. Κάτι που συμβαίνει ήδη, δηλαδή. Με κάποιους έχουμε εξαιρετικά καλή σχέση και θεωρώ ότι τους έχω βοηθήσει και επαγγελματικά όσο μπορώ.

Αυτό για εμένα είναι ίσως το πιο σημαντικό. Να το έχουν στο μυαλό τους σαν μια αρχή που προφανώς τους έδωσε ό,τι μπορούσε και να το θυμούνται με αγάπη. Γιατί αυτό είναι στην τελική η πιο ωραία διαφήμιση για το brand.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aiki Diounot (@aikidiounot)

Ποιο ρούχο δεν αποχωρίζεσαι αυτή τη σεζόν;

Λοιπόν, αυτό είναι δύσκολο γιατί είναι ακόμα αρχή και τα έχω βάλει ήδη σχεδόν όλα. Αλλά, μπορώ να σου πω ότι έχω πάθει κόλλημα με το μωβ από την “Splash” Collection το Lavender Pants. Εγώ παθαίνω αυτό… Θέλω ρούχα να μπορώ να τα φοράω σε διάφορες περιστάσεις και να αισθάνομαι και πάρα πολύ άνετα. Πλέον, ρούχα που μπορούν να με ζορίσουν, να πρέπει είτε να ρουφιέμαι, είτε να στήνομαι, είτε να φοράω πολύ ψηλό παπούτσι κτλ. κάπως τα καταργώ. Δεν μπορώ άλλο, βαριέμαι! Είναι αυτή η παντελόνα λοιπόν η μωβ και το Norma Pants από την “Terrazzo”.

Πραγματικά είναι τρομερά!

Ναι είναι τρομερά γιατί πραγματικά μπορείς να τα βάζεις σε όλες τις περιστάσεις. Είναι ρούχα statement που μπορείς να τα φορέσεις από καφέ μέχρι βραδινή έξοδο ας πούμε, ανάλογα με το styling που θα κάνεις. Και αυτό είναι τέλειο γιατί είναι ρούχα που προφανώς έχουν ένα κόστος -δεν το αμφισβητώ έτσι- άλλα έχουν ένα κόστος το οποίο δεν είναι παράλογο για τις πρώτες ύλες και για τις συνθήκες παραγωγής τους.

Αλλά έχει νόημα, για εμένα τουλάχιστον, γιατί όταν επιλέγω ένα ρούχο δεν το επιλέγω μόνο για μία περίσταση. Προφανώς μπορεί να τύχει να ψωνίσω για την περίσταση, γιατί μπορεί να έχω ας πούμε ένα event, αλλά θέλω αυτό το ρούχο μετά να μπορεί να έχει κι άλλες χρήσεις. Είναι κρίμα στην τελική να έχεις δώσει τόσα χρήματα και να μην μπορείς να το αποσβέσεις με τον τρόπο σου και να το χαρείς.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aiki Diounot (@aikidiounot)

Εκτός από τις γυναικείες συλλογές θα δούμε αντρικές, unisex ή παιδικές;

Ελπίζω ότι θα δούμε πολύ σύντομα unisex και αντρικά. Το περιμένω πως και πως.

Από ποιον εξαρτάται;

Καταρχάς εξαρτάται από το να βρεις έναν σχεδιαστή, από το να έρθει με αυτή τη πρόταση και μετά να το συζητήσουμε.

Δεν είσαι σχεδιάστρια και δε σκοπεύεις να γίνεις. Τουλάχιστον αυτό έχεις δηλώσει σε μία παλαιότερη συνέντευξη. Πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου; 

Δεν χαρακτηρίζω τον εαυτό μου. Δεν χαρακτηρίζω ούτε τον εαυτό μου, ούτε κανέναν. Θα σου πω… Εγώ είμαι άνθρωπος και στην προκειμένη είμαι τα πόδια και το μυαλό του Aiki Diounot. Αν με χαρακτήριζα, αυτόν τον χαρακτηρισμό θα έδινα. Δεν θέλω να μου βάλω μια ταμπέλα, εννοώ επαγγελματική, γιατί δεν ξέρω… αισθάνομαι ότι αυτά αλλάζουν. Σίγουρα δεν είμαι σχεδιάστρια γιατί δεν έχω αυτές τις σπουδές.

Από εκεί και πέρα ιδέες έχω και πράγματα που μπορεί να σκεφτώ για να εξελιχθεί ένα σχέδιο. Μπορεί όταν μου δώσει κάποιος κάτι να πω άλλες δύο, τρείς ιδέες πάνω σ’ αυτό και να συναποφασίσουμε εκατό τοις εκατό, γιατί απλά ασχολούμαι με τα ρούχα και είμαι στο χώρο τα τελευταία δέκα χρονιά.

Οπότε σίγουρα όσο περισσότερο ασχολείσαι, τόσο περισσότερο μπορείς. Από κει και πέρα δεν μπορώ να πιάσω μολύβι και να κάνω ούτε ευθεία γραμμή. Δεν αποκλείω κάτι, αλλά η λογική υπαγορεύει ότι δεν θα σχεδιάσω. Να σου πω την αλήθεια μου αρέσει αυτό που κάνω. Δηλαδή το να βλέπω ρούχα και να τα διαλέγω είναι τέλειο.

Ελπίζω κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να σταματήσω να είμαι μόνη μου σε όλο αυτό. Να υπάρχει από πίσω μία ομάδα και όλα ξέρεις να γίνονται λίγο πιο ομαδικά. Γιατί όλο αυτό έχει και μια μοναξιά. Με όλο το τρέξιμο, θες κάποια στιγμή και άλλους σε αυτό το κομμάτι.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aiki Diounot (@aikidiounot)

Πως οραματίζεσαι το Aiki Diounot σε 5 χρόνια από τώρα; Θα εκπροσωπεί την ίδια ταυτότητα; 

Κοίτα, το concept… Βασικά στις core αξίες του Αiki Diounot είναι το να υπάρχει πάντα μία μη οριοθετημένη μόδα. Δηλαδή, όπως είπα πριν, θέλω ο καθένας να έρχεται εδώ με το στυλ του και αντίστοιχα θέλω στα μυαλά των ανθρώπων που υποστηρίζουν το Aiki Diounot να είναι ένα it place, ένα destination on-line/off-line, όπου θα μπορεί ο καθένας να μπει, να δει και να βρει ρούχα για όλες τις περιστάσεις/στύλ. Οπότε αυτό που λέω πολύ στους φίλους μου είναι ότι απλά θα γίνουμε το net-á-porter των Ελλήνων σχεδιαστών. Αυτό λοιπόν είναι το όραμα για το Aiki Diounot.

Σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες τις σκέψεις σου μαζί μας. Σας το εύχομαι γιατί το αξίζετε και με το παραπάνω!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aiki Diounot (@aikidiounot)

Stay Tuned!

Aiki Diounot

Πρατινού 53, Παγκράτι, Αθήνα

6940 028 002

bloom@aikidiounot.com

Ωράριο: (Κατόπιν ραντεβού)

Διάβασε επίσης:

Related articles

Эксперименты на кухне как создать свой уникальный рецепт

Заголовок: Эксперименты на кухне: как создать свой уникальный рецепт Фьюжн...

Πώς να δείχνετε ωραία φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα

Φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα μπορείτε να κάνετε μια τολμηρή...

Καραγενάνη: Τι είναι και ποια Οφέλη Έχει;

Η καραγενάνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στη...

Roberto Cavalli: Έφυγε στα 83 του ο γνωστός Ιταλός σχεδιαστής

Ο Roberto Cavalli, ο εμβληματικός Ιταλός σχεδιαστής μόδας που...
spot_img
Ελπίδα Φράγκου
Ελπίδα Φράγκου
Είμαι η Ελπίδα , είμαι 22 γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Αν και ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Γαλλική Φιλολογία Αθηνών με κέρδισε η αγάπη μου για τη μόδα. Στον ελεύθερο μου χρόνο απολαμβάνω να ντύνω τις φίλες μου και εμένα. Η στροφή στον επαγγελματικό μου προσανατολισμό ως σχεδιάστρια μόδας δεν άργησε να έρθει, καθώς ήταν ένας χώρος που πάντα θαύμαζα και πάντα ήθελα να γίνω μέρος του .Ήταν τότε που βρήκα το χαμένο μου ενδιαφέρον, την χαμένη μου όρεξη για μάθηση. Πλέον απολαμβάνω την κάθε στιγμή από αυτό το μαγικό ταξίδι στον χώρο της μόδας, η οποία καταλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας μου ενώ την κάνει δημιουργική και ξεχωριστή. Ελπίζω κάθε μέρα μου να συνεχίζει να είναι πιο ξεχωριστή και δημιουργική από την προηγούμενη!