Ο χωρισμός δεν είναι ποτέ εύκολος, αλλά όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση που δεν την αισθάνεσαι πια σωστή, είναι σημαντικό να κάνεις μια ειλικρινή και με σεβασμό συζήτηση γι’ αυτό. Το να πείτε στο σύντροφό σας ότι θέλετε να χωρίσετε μπορεί να είναι πρόκληση, καθώς περιλαμβάνει τη μετάδοση των συναισθημάτων σας με σεβασμό στα συναισθήματα και την αξιοπρέπειά του. Σε αυτό το άρθρο, θα σας καθοδηγήσουμε στη διαδικασία αυτής της δύσκολης συζήτησης με ενσυναίσθηση και σαφήνεια, εστιάζοντας στην αποτελεσματική επικοινωνία και τη συναισθηματική υποστήριξη.
Τι οδηγεί στον χωρισμό;
Ο χωρισμός σε μια σχέση μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, που συχνά πηγάζουν από σύνθετα και πολύπλευρα ζητήματα. Η απόφαση για χωρισμό σπάνια λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία και μπορεί να επηρεαστεί από έναν συνδυασμό παραγόντων, τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών. Ορισμένες συνήθεις αιτίες χωρισμού περιλαμβάνουν τη διακοπή της επικοινωνίας, τη συναισθηματική απόσταση, την απιστία, τους διαφορετικούς στόχους ζωής, το οικονομικό άγχος και τις συγκρούσεις που παραμένουν άλυτες. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να διαβρώσουν τα θεμέλια μιας σχέσης, οδηγώντας τα άτομα να αναζητήσουν χρόνο χωριστά ως μέσο αξιολόγησης των συναισθημάτων και των προτεραιοτήτων τους. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι κάθε κατάσταση είναι μοναδική και τα αίτια του χωρισμού μπορεί να διαφέρουν από τη μία σχέση στην άλλη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανοιχτής και ειλικρινούς επικοινωνίας για την αντιμετώπιση και την πιθανή υπέρβαση αυτών των προκλήσεων.
Πώς να του πω ότι θέλω να χωρίσουμε;
#1 Αυτοαναστοχασμός
Πριν ξεκινήσετε τη συζήτηση για το χωρισμό, είναι ζωτικής σημασίας να κάνετε αυτο-αναστοχασμό. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε γιατί θέλετε να τερματίσετε τη σχέση. Σκεφτείτε τα συναισθήματά σας, τις ανάγκες σας και τους λόγους που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Η γνώση των δικών σας κινήτρων θα σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε την απόφασή σας πιο αποτελεσματικά και με αυτοπεποίθηση.
#2 Επιλέξτε τον κατάλληλο χρόνο και τόπο
Η επιλογή του κατάλληλου χρόνου και τόπου για αυτή τη συζήτηση είναι ζωτικής σημασίας. Ιδανικά, θα πρέπει να επιλέξετε ένα ιδιωτικό και ήσυχο περιβάλλον όπου μπορείτε να έχετε μια αδιάλειπτη συζήτηση. Αποφύγετε να κάνετε αυτή τη συζήτηση σε δημόσιο χώρο ή σε περιόδους υψηλού στρες, όπως στη δουλειά ή αργά το βράδυ. Βεβαιωθείτε ότι έχετε και οι δύο αρκετό χρόνο για να μιλήσετε ανοιχτά χωρίς να αισθάνεστε βιαστικοί.
#3 Να είστε ξεκάθαροι και άμεσοι
Όταν ξεκινάτε τη συζήτηση, είναι σημαντικό να είστε ξεκάθαροι και άμεσοι σχετικά με τις προθέσεις σας. Ξεκινήστε εκφράζοντας την εκτίμησή σας για τη σχέση και τις θετικές πτυχές της και στη συνέχεια μεταβείτε απαλά στο γεγονός ότι αισθάνεστε ότι ήρθε η ώρα να τελειώσουν τα πράγματα. Αποφύγετε τις ασαφείς ή υπερβολικά περίπλοκες εξηγήσεις- αντίθετα, να είστε συνοπτικοί και ειλικρινείς.
Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε: “Θέλω να κάνω μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση μαζί σας. Έχω κάνει κάποια ενδοσκόπηση και πιστεύω ότι είναι καλύτερο και για τους δυο μας να τερματίσουμε τη σχέση μας”.
#4 Χρησιμοποιήστε δηλώσεις “εγώ”
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης χωρισμού, χρησιμοποιήστε δηλώσεις “εγώ” για να εκφράσετε τα συναισθήματα και τους λόγους σας. Για παράδειγμα, πείτε: “Αισθάνομαι ότι έχουμε απομακρυνθεί και έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες” αντί για “Δεν με βάζεις σε προτεραιότητα”. Η χρήση δηλώσεων “εγώ” τονίζει ότι η απόφασή σας αφορά τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας και όχι την επίρριψη ευθυνών στον σύντροφό σας.
#5 Προσφέρετε ειλικρινείς αλλά ευγενικούς λόγους
Ενώ είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς σχετικά με τους λόγους για τους οποίους θέλετε να χωρίσετε, είναι εξίσου σημαντικό να είστε ευγενικοί και διακριτικοί στην παράδοσή σας. Αποφύγετε την οδυνηρή ή αρνητική γλώσσα. Αντ’ αυτού, επικεντρωθείτε στην έκφραση των συναισθημάτων και των ανησυχιών σας χωρίς να επιτίθεστε ή να υποτιμάτε τον σύντροφό σας. Είναι δυνατόν να είστε ειλικρινείς και συμπονετικοί ταυτόχρονα.
#6 Ακούστε την απάντησή τους
Ο σύντροφός σας μπορεί να έχει τα δικά του συναισθήματα και σκέψεις σχετικά με τη σχέση. Επιτρέψτε του να εκφραστεί, ακούστε τον προσεκτικά και αναγνωρίστε τα συναισθήματά του. Είναι σημαντικό να τους παρέχετε την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις και να ζητούν διευκρινίσεις. Αυτή η συζήτηση είναι αμφίδρομη και είναι σημαντικό να διατηρήσετε καθ’ όλη τη διάρκεια το σεβασμό και την ενσυναίσθηση.
#7 Αποφύγετε τα επιχειρήματα και τις κατηγορίες
Αν και είναι φυσικό τα συναισθήματα να φτάνουν στα ύψη κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης χωρισμού, είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνετε ψύχραιμοι και να αποφύγετε την κλιμάκωση της κατάστασης σε καυγά. Οι ευθύνες και οι κατηγορίες θα προκαλέσουν μόνο περισσότερο πόνο και πληγωμένα συναισθήματα. Αντ’ αυτού, επικεντρωθείτε στο γεγονός ότι αυτή η απόφαση αφορά την ανάπτυξη και των δύο σας προς διαφορετικές κατευθύνσεις, αντί να δείχνετε με το δάχτυλο.
#8 Να είστε προετοιμασμένοι για τις αντιδράσεις τους
Ο χωρισμός μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, από θλίψη και σοκ μέχρι θυμό και απογοήτευση. Να είστε προετοιμασμένοι για διαφορετικές αντιδράσεις από τον σύντροφό σας. Μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να επεξεργαστεί την πληροφορία και είναι σημαντικό να του αφήσετε το χώρο να το κάνει. Κατανοήστε ότι η αρχική τους αντίδραση μπορεί να μην αντανακλά τα μακροπρόθεσμα συναισθήματά τους.
#9 Αναζητήστε υποστήριξη
Είναι σημαντικό να έχετε το δικό σας σύστημα υποστήριξης κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Απευθυνθείτε σε φίλους ή μέλη της οικογένειας που μπορούν να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη και καθοδήγηση. Μπορούν να σας βοηθήσουν να επεξεργαστείτε τα δικά σας συναισθήματα και να σας παρέχουν παρηγοριά καθώς περιηγείστε στα επακόλουθα του χωρισμού.
#10 Σχεδιάστε το μέλλον
Μετά τη συζήτηση για τον χωρισμό, είναι καλή ιδέα να συζητήσετε πρακτικά θέματα, όπως οι ρυθμίσεις διαβίωσης, τα κοινά περιουσιακά στοιχεία και το πώς θα χειριστείτε τους κοινούς φίλους ή τους κοινωνικούς κύκλους. Η ύπαρξη ενός σχεδίου για αυτές τις υλικοτεχνικές πτυχές μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της σύγχυσης και του άγχους κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.
Με λίγα λόγια
Ο χωρισμός δεν είναι ποτέ εύκολος, αλλά είναι ένα απαραίτητο βήμα όταν μια σχέση δεν είναι πλέον ικανοποιητική και για τα δύο μέρη. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεστε αυτή τη δύσκολη συζήτηση είναι ζωτικής σημασίας για τη δική σας συναισθηματική ευημερία και την ευημερία του συντρόφου σας. Προσεγγίζοντας τη συζήτηση με ενσυναίσθηση, σαφήνεια και ευγένεια, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον πόνο και τη δυσφορία που σχετίζονται με έναν χωρισμό και να βοηθήσετε τόσο εσάς όσο και τον σύντροφό σας να προχωρήσετε σε ένα μονοπάτι θεραπείας και προσωπικής ανάπτυξης. Να θυμάστε ότι, αν και μπορεί να είναι δύσκολο, ο χωρισμός μπορεί να είναι ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της εύρεσης της ευτυχίας και της ολοκλήρωσης που σας αξίζει.
Διαβάστε επίσης:
- Girl’s Night: τι να φορέσω;
- Επισκεφθείτε τις σελίδες μας στο Facebook και το Instagram