Τι σημαίνει η φράση “Μου έκανε gaslighting”;

Στο πεδίο των σχέσεων, το gaslighting είναι ένας όρος που έχει κερδίσει σημαντική αναγνώριση τα τελευταία χρόνια. Αυτή η τακτική ψυχολογικής χειραγώγησης μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τα άτομα, διαβρώνοντας την αυτοεκτίμησή τους, την αίσθηση της πραγματικότητας και τη συνολική τους ευημερία. Η κατανόηση του τι είναι το gaslighting, η αναγνώριση των σημείων του και η γνώση του τρόπου αντιμετώπισής του είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιών και σεβαστών σχέσεων.

Τι είναι το Gaslighting;

Το Gaslighting είναι μια μορφή συναισθηματικής και ψυχολογικής χειραγώγησης όπου ένα άτομο προσπαθεί να αποκτήσει δύναμη και έλεγχο πάνω σε ένα άλλο, κάνοντάς το να αμφιβάλλει για τις δικές του σκέψεις, αντιλήψεις και πραγματικότητα. Ο όρος προέρχεται από μια ταινία του 1944 με τίτλο “Gaslight”, στην οποία ένας σύζυγος προσπαθεί να πείσει τη γυναίκα του ότι τρελαίνεται σβήνοντας τα φώτα του γκαζιού στο σπίτι τους και αρνούμενος το γεγονός.

Αναγμωρίζοντας τη συμπεριφορά του Gaslighting

#1 Άρνηση της πραγματικότητας

Ο gaslighter αρνείται ότι τα γεγονότα ή οι συζητήσεις συνέβησαν με τον τρόπο που θυμάται το θύμα, ακόμη και όταν τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο.

#2 Περιορισμός των συναισθημάτων

Οι Gaslighters μπορεί να υποτιμούν τα συναισθήματα ή τις αντιδράσεις του θύματος, κάνοντάς το να αισθάνεται υπερβολικά ευαίσθητο ή παράλογο.

#3 Προβολή ευθυνών

Μεταθέτουν την ευθύνη για τις πράξεις ή τις συμπεριφορές τους στο θύμα, κάνοντάς το να αισθάνεται υπεύθυνο για τις πράξεις του gaslighter.

gaslighting

#4 Απόκρυψη πληροφοριών

Οι Gaslighters μπορεί να αποκρύψουν πληροφορίες ή να χρησιμοποιήσουν επιλεκτική μνήμη για να χειραγωγήσουν καταστάσεις και να δημιουργήσουν σύγχυση.

#5 Απομόνωση

Συχνά απομονώνουν το θύμα από τους φίλους και την οικογένεια, καθιστώντας το πιο εξαρτημένο από τον gaslighter για επικύρωση.

Αναγνωρίζοντας τα σημάδια του Gaslighting

Το Gaslighting μπορεί να συμβεί σε διάφορους τύπους σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των ρομαντικών, οικογενειακών και επαγγελματικών. Ακολουθούν ορισμένα κοινά σημάδια που πρέπει να προσέξετε:

#1 Συνεχής άρνηση

Ο gaslighter αρνείται πράγματα για τα οποία είστε σίγουροι ότι συνέβησαν, κάνοντάς σας να αμφισβητείτε τη μνήμη σας.

#2 Ακυρώση

Απορρίπτει τα συναισθήματα, τις σκέψεις ή τις ανησυχίες σας, κάνοντάς σας να αμφιβάλλετε για την εγκυρότητά τους.

#3 Αντιφατικές δηλώσεις

Οι gaslighters μπορεί να λένε ένα πράγμα και να το αρνούνται αργότερα, προκαλώντας σύγχυση.

#4 Μετάθεση ευθυνών

Μεταθέτουν συστηματικά τις ευθύνες σε εσάς, ακόμη και για τις δικές τους πράξεις.

#5 Περιορισμός

Οι Gaslighters μπορεί να υποβαθμίζουν τις πράξεις τους ή τον αντίκτυπο που έχουν σε εσάς.

#6 Ψευδείς κατηγορίες

Μπορεί να σας κατηγορήσουν για πράγματα που δεν κάνατε, αφήνοντάς σας σε θέση άμυνας.

#7 Απομόνωση

Οι Gaslighters προσπαθούν να σας απομονώσουν από τα αγαπημένα σας πρόσωπα, κάνοντάς σας πιο εξαρτημένους από τη δική τους εκδοχή της πραγματικότητας.

3 φράσεις που δηλώνουν gaslighting

#1 “Είσαι απλά πολύ ευαίσθητος.”

Αυτή η φράση ελαχιστοποιεί τα συναισθήματά σας και σας κάνει να αισθάνεστε ότι τα συναισθήματά σας είναι παράλογα ή υπερβολικά, προκαλώντας σας να αμφιβάλλετε για τις συναισθηματικές σας αντιδράσεις.

#2 “Αντιδράς υπερβολικά.”

Οι Gaslighters συχνά χρησιμοποιούν αυτή τη δήλωση για να απορρίψουν τις γνήσιες ανησυχίες ή αντιδράσεις σας, κάνοντάς σας να αναρωτηθείτε αν κάνετε μεγάλο θέμα από το τίποτα.

gaslighting

#3 “Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο.”

Όταν ξέρετε ότι κάποιος είπε κάτι που σας πλήγωσε ή έδωσε μια υπόσχεση, αλλά το αρνείται κατηγορηματικά, αυτή η φράση μπορεί να σας κάνει να αμφιβάλλετε για τη μνήμη και την αντίληψη των γεγονότων. Είναι μια κλασική μορφή gaslighting, όπου αρνούνται την πραγματικότητα.

Αντιμετώπιση του Gaslighting

Αν υποψιάζεστε ότι βιώνετε gaslighting στη σχέση σας, ακολουθούν βήματα για την αντιμετώπισή του:

#1 Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

Πιστέψτε στις αντιλήψεις και τα συναισθήματά σας. Εμπιστευτείτε ότι γνωρίζετε τη δική σας πραγματικότητα.

#2 Κρατήστε αρχεία

Καταγράψτε τις περιπτώσεις gaslighting, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών, των ωρών και του τι ειπώθηκε ή έγινε.

#3 Αναζητήστε υποστήριξη

Μιλήστε σε έμπιστους φίλους, μέλη της οικογένειας ή σε έναν θεραπευτή για τις εμπειρίες σας. Μπορούν να παρέχουν μια αντικειμενική προοπτική.

#4 Ορίστε όρια

Κοινοποιήστε με σαφήνεια τα όρια και τις προσδοκίες σας για συμπεριφορά με σεβασμό.

#5 Αντιμετωπίστε με ηρεμία

Αντιμετωπίστε τη συμπεριφορά gaslighting με ηρεμία και αυτοπεποίθηση. Χρησιμοποιήστε δηλώσεις “εγώ” για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας.

#6 Σκεφτείτε την επαγγελματική βοήθεια

Αν το gaslighting συνεχίζεται και επηρεάζει την ψυχική σας υγεία, εξετάστε το ενδεχόμενο θεραπείας ή συμβουλευτικής, είτε ατομικά είτε ως ζευγάρι.

#7 Αξιολογήστε τη σχέση

Αξιολογήστε αν η σχέση είναι υγιής και αν η συμπεριφορά gaslighting αποτελεί μοτίβο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητο να αποστασιοποιηθείτε από τον gaslighter.

#8 Ασκήστε αυτοφροντίδα

Δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα για να διατηρήσετε τη συναισθηματική σας ευημερία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την άσκηση, την ενσυνειδητότητα και την ενασχόληση με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.

Με λίγα λόγια

Το Gaslighting είναι μια επιβλαβής τακτική χειραγώγησης που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ψυχική υγεία και την αυτοεκτίμηση του ατόμου. Η αναγνώριση των σημείων και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή του είναι απαραίτητα για τη διατήρηση υγιών και σεβαστών σχέσεων. Να θυμάστε ότι τα συναισθήματα και οι αντιλήψεις σας είναι έγκυρες και έχετε το δικαίωμα να αντισταθείτε στη συμπεριφορά gaslighting.

Διαβάστε επίσης:

Related articles

Πώς να δείχνετε ωραία φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα

Φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα μπορείτε να κάνετε μια τολμηρή...

Καραγενάνη: Τι είναι και ποια Οφέλη Έχει;

Η καραγενάνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στη...

Roberto Cavalli: Έφυγε στα 83 του ο γνωστός Ιταλός σχεδιαστής

Ο Roberto Cavalli, ο εμβληματικός Ιταλός σχεδιαστής μόδας που...

Φορολογική Μεταχείριση των Βραχυχρόνιων Μισθώσεων Ακινήτων: Αναλυτικός Οδηγός από την KRS

Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων αποτελεί μία δραστηριότητα η οποία...
spot_img