Special Effects Makeup: μια συζήτηση με τον Γεράσιμο Σπαθόπουλο

Ο special effects makeup artist Γεράσιμος Σπαθόπουλος απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις πάνω στην τέχνη του SFX.

Σε τι διαφέρει η τέχνη του απλού makeup από αυτή του special effects makeup; Ποιες είναι οι κύριες διαφορές μεταξύ των δυο;

Εάν το καλοσκεφτεί κανείς, οι διαφορές μεταξύ του απλού makeup και του special effects makeup δεν είναι και τόσες πολλές όσες φανταζόμαστε. Σκοπό μας αποτελεί το τελικό αποτέλεσμα -που είναι πάντα αυτό που μετράει στην τελική- να φαίνεται ωραίο και να γράφει καλά στην κάμερα και στις δυο περιπτώσεις.

Μια από τις βασικές διάφορες των ειδών είναι η εξής: Η τέχνη του απλού makeup εστιάζει στην ανάδειξη των φυσικών χαρακτηριστικών του εκάστοτε πελάτη. Ενώ στο special effects makeup προσπαθούμε να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Συνήθως, τείνουμε να αλλοιώνουμε τα φυσικά χαρακτηριστικά του, και δημιουργούμε μια νέα έκδοση τους. Μερικές φορές πλάθουμε στον καμβά μας μελανιές και έντονα χτυπήματα ενώ άλλες, τον παραμορφώνουμε και του δίνουμε διάφορες μορφές όπως για παράδειγμα αυτή ενός ζόμπι, προσπαθώντας να κάνουμε το όραμα  πραγματικότητα.

Ποιες είναι οι κύριες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας special effects makeup artist;

Στην Ελλάδα η τέχνη του special effects makeup artist δεν είναι ευρέως διαδεδομένη οπότε αντιμετωπίζουμε αρκετές δυσκολίες. Μια από τις βασικότερες είναι η περίεργη αντιμετώπιση που λαμβάνουμε από τον περίγυρο. Δυστυχώς η δουλειά μας αντιμετωπίζεται σαν χόμπι και όχι σαν πραγματικό επάγγελμα. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να μας υποβαθμίζουν ως επαγγελματίες του χώρου της ομορφιάς και πολλά παιδιά να φοβούνται να πάρουν αυτό το μονοπάτι και να αποθαρρύνονται.

Άλλο ένα πρόβλημα που βιώνουμε είναι η απουσία των προϊόντων που χρησιμοποιούμε από την ελληνική αγορά. Ναι, μπορεί να είναι πιο εξειδικευμένα αλλά, η εν έτη 2022, θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αγορά.  Έτσι, ταλαιπωρούμαστε πολύ για να τα προμηθευτούμε και να δημιουργήσουμε αυτό που απαιτείτε ή θέλουμε. Τέλος, επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν νέες παραγωγές ταινιών ή σειρών, η εύρεση θέσης εργασίας πάνω σ ‘αυτό τον τομέα μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη έως και αδύνατη.

Ποιο είναι το μέλλον ενός special effects makeup artist στην Ελλάδα; Έχετε σκεφτεί ποτέ να φύγετε στο εξωτερικό για δουλειά ή ακόμα και σπουδές;

Το μέλλον ενός special effects makeup artist στην Ελλάδα δεν ξέρω αν θα υπάρξει ποτέ. Είναι ακόμα νωρίς και το τοπίο θολό… Όπως προανέφερα, η έλλειψη παραγωγής νέων ταινιών και σειρών στην χώρα μας, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την εξέλιξη της συγκεκριμένης τέχνης. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση και αποδοχή του επαγγέλματος μέσω της ανάπτυξης των social media.

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με το special effects makeup δεν είχα σκεφτεί το ενδεχόμενο ότι μπορεί να συμβεί κάτι παραπάνω με αυτό στην Ελλάδα. Όσο για την δεύτερη ερώτηση, είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα φύγω στο εξωτερικό για σπουδές. Μέχρι στιγμής, η επιλογή του εξωτερικού για σπουδές πάνω στην συγκεκριμένη τέχνη αποτελεί μονόδρομο.

Πιστεύετε ότι το Makeup και ειδικότερα το Special Effects Makeup συνδέεται με την μόδα ή όχι και τόσο;

Πιστεύω πως το απλό makeup αλλά και όλα τα είδη του, συνδέονται άρρηκτα με την μόδα. H απάντηση μου δεν θα μπορούσε να είναι άλλη αφού η μόδα και το makeup είναι τέχνες που βασίζονται κυρίως στην εμφάνιση, την αισθητική, την έκφραση, την δημιουργία και την ελευθερία. Το makeup συμβάλει στην ολοκλήρωση ενός runway look και μεταφέρει το τελικό feeling που θέλει να δώσει ένας σχεδιαστής στο fashion show του.  Ένα τρανό παράδειγμα σχεδιαστή που εφάρμοζε special effects makeup συχνά στις κολεξιόν, αποτελεί αυτό του Alexander McQueen.

Στοιχεία επικοινωνίας:

ONOMA: Γεράσιμος Σπαθόπουλος

Instagram: jerrys_sfx_makeup

For inquiries: 6981160601

Διάβασε επίσης:

Related articles

Πώς να δείχνετε ωραία φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα

Φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα μπορείτε να κάνετε μια τολμηρή...

Καραγενάνη: Τι είναι και ποια Οφέλη Έχει;

Η καραγενάνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στη...

Roberto Cavalli: Έφυγε στα 83 του ο γνωστός Ιταλός σχεδιαστής

Ο Roberto Cavalli, ο εμβληματικός Ιταλός σχεδιαστής μόδας που...

Φορολογική Μεταχείριση των Βραχυχρόνιων Μισθώσεων Ακινήτων: Αναλυτικός Οδηγός από την KRS

Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων αποτελεί μία δραστηριότητα η οποία...
Erind Papajani
Erind Papajani
Σπουδάζω στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών στο ΟΠΑ και ταυτόχρονα εργάζομαι για το περιοδικό ΔΥΟ. Όταν πρόκειται για πρόταση ιδέων, επικοινωνία και πάνω απ' όλα δημιουργία, count me in! Όταν ειμαι free, θα με βρείς να διαβάζω για την μόδα, και να φτιάχνω κολάζ ή scribble art στο sketchbook μου.