Τι είναι και πως ξεπερνάω ένα art block;

Τι είναι και πως ξεπερνάω ένα art block; Η Mixed media artist Αλεξάνδρα Αρναβούτογλου μιλάει στο Grotesque.gr για την τέχνη, την μόδα, το art block και τα μελλοντικά της πλάνα.

Τι σημαίνει για εσένα το να είσαι καλλιτέχνης και δημιουργός περιεχομένου; Μπορούν οι λέξεις τέχνη και μόδα να συνυπάρξουν στο δικό σου έργο;

Το να είμαι καλλιτέχνης και δημιουργός περιεχομένου σημαίνει για μένα πολλά πράγματα. Σημαίνει να καταφέρω μέσω των δημιουργιών μου να κάνω κάποιον να νιώσει κάτι. Nα εξερευνώ τα όρια μου και να μην φοβάμαι να εκφραστώ. Να πειραματίζομαι, να δέχομαι κριτική να βελτιώνομαι, να δημιουργώ, να αποτυγχάνω, να ξαναπροσπαθώ, να πετυχαίνω και μετά ξανά αποτυχία.

Να βάζω όλη μου την ενέργεια και συναισθηματα σε κάτι ακόμα και αν ξέρω ότι μπορεί να μην έχει ανταπόκριση ή αν θα κάνει άλλους ανθρώπου να ταυτιστούν μαζί μου αλλά το κάνω μόνο και μόνο επειδή αποτελεί ανάγκη αλλα και έντονη επιθυμία να μεταδώσω ιδέες, συναισθήματα, προβληματισμούς χωρίς να τα επικοινωνώ απαραίτητα άμεσα όπως συμβαίνει με τον διάλογο. Η σχέση μεταξύ ενός καλλιτέχνη και την πράξη της δημιουργίας αποτελεί ένα roller coaster ευχάριστων και μη συναισθημάτων που μας επηρεάζουν ψυχικά και καλλιτεχνικά.

Όσον αφορά την τέχνη μου, δεν μπορώ να δω κάποιο έντονο κοινό σημείο που να συνυπάρχει με τον χώρο της μόδας. Ωστόσο, θα ήθελα να αναφέρω ότι μεταξύ των μέσων που χρησιμοποιώ για να εκφραστώ, συμπεριλαμβάνονται τα ρούχα και οι τσάντες που καταφέρνουν και λειτουργόυν και εκείνα ως λευκοί καμβάδες ή μια κενή σελίδα χαρτί. Το να ζωγραφίζεις στην επιφάνεια τους αποτελεί πρόκληση καθώς τα ρούχα έχουν μια ζωντάνια και η τέχνη μου, κινείτε μαζί, με ή πάνω στον άνθρωπο. Αντίθετα, ένας καμβάς παραμένει ακίνητος επομένως καλούμαι να προσαρμόσω τη κίνηση που έχει το ρούχο να ρέει ομαλά με τον ρυθμό το μοτίβο και την αισθητική του ίδιου του σχεδίου.

Ποια είναι τα Art Mediums που χρησιμοποιείς και ποιο είναι το αγαπημένο σου;

Στα έργα που δημιουργώ, χρησιμοποιώ κάθε φορά διαφορετικό art medium η ακόμα και συνδυασμό από διάφορα μαζί. Το κάθε μέσο έκφρασης μπορεί να σου προσφέρει κάτι διαφορετικό και συμβάλει δραστικά στο ύφος και στην αισθητική του έργου επομένως, η χρήση διαφορετικών art mediums αποτελεί ένα challenge.

Αυτά που χρησιμοποιώ κυρίως είναι τα ακρυλικά χρώματα, κάρβουνο, μολύβι, στυλό, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, νερομπογιές και λαδοπαστέλ. Το αγαπημένο μου αυτή την περίοδο είναι το κάρβουνο με το οποίο ξεκίνησα να ασχολούμαι πρόσφατα. Αυτό που με ελκύει τόσο στο συγκεκριμένο μέσο, είναι η ελευθερία που σου δίνει ώς μέσο έκφρασης αφού μπορείς να δημιουργήσεις κάτι στο χαρτί και και να το παραποιήσεις όσο θες τόσο εύκολα. Το χέρι σου κινείται ελεύθερα και αυθόρμητα δημιουργώντας ρεαλιστικές σκιές και σχήματα χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα η ακρίβεια και η πιο μεθοδική προσέγγιση που απαιτούν άλλα art mediums.

Τι είναι και πως αντιδράς σε ένα art block; Δώσε μας μερικά tips που σε βοηθούν να ξεπεράσεις ένα art block!

Το art block είναι μια κατάσταση που βιώνει ένας καλλιτέχνης κατα την οποία δεν μπορεί να δημιουργήσει είτε γιατί δεν έχει καθόλου έμπνευση είτε λόγω έλλειψης κινήτρου. Διαφορετικά, θα μπορούσε να περιγραφεί σαν μια κατάσταση κατα την οποία έχεις την θέληση και τα υλικά για να κάνεις κάτι αλλά δημιουργείται ένα τοίχος μπροστά σου το οποίο σε εμποδίζει από το να συνεχίσεις.

Έχοντας βρεθεί αρκετές φορές σε art block προσπαθώ πλέον να μη το βλέπω σαν εμπόδιο για αυτο έχω βρει τρόπους οι οποίοι με βοηθούν στο να το παρακάμψω. Μερικά tips που μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να τα ξεπεράσει είναι τα παρακάτω:

  • 1. Χρησιμοποίησε ένα νέο art medium
  • 2. Ξανα ζωγράφισε παλιά έργα (δες πόσο έχεις βελτιωθεί)
  • 3. Δοκίμασε art challenges. Με μια αναζήτηση στο ίντερνετ, μπορείς να βρεις δεκάδες!
  • 4. Δοκίμασε spill art με προϊόντα που έχεις στο σπίτι σου. Μπορεί να σου έχει περισσέψει λίγος καφές ή χυμός η τσάι, ακόμα και κρασί. Αυτο που μπορείς να κάνεις είναι να ρίξεις το υγρό που επέλεξες πάνω σε ένα χαρτί και αφού στεγνώσει δοκίμασε να ζωγραφίσεις σχηματα αντικειμενα πρόσωπα η οτιδήποτε άλλο σου προκύπτει από τα σχέδια που έχει δημιουργήσει η ουσία πάνω στο χαρτί. Η άσκηση αυτη είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για την δημιουργικότητα.
  • 5. Ζωγράφισε άτομα από κάποια ταινία η σειρά που σου αρέσει.
  • 6. Δες βίντεο στο Υoutube με tips για το πως να ξεπεράσεις το art block και πως το αντιμετώπισαν άλλοι καλλιτέχνες
@lex.aart #tiktokartist #shortfilm #motivational #inspiration ♬ som original – artiixs

Τι αντιπροσωπεύουν τα έργα τέχνης σου; Ποιο είναι το αγαπημένο σου έργο και ποιο κομμάτι σου εκφράζει;

Μου αρέσει να πειραματίζομαι, να δοκιμάζω νέες ιδέες και νέους τρόπους έκφρασης.

Όσον αφορά τα έργα μου και το τι αντιπροσωπεύουν ορισμένα απο αυτά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις. Μπορεί να αποδίδονται με απλό τρόπο όσον αφορά το νοημα τους όπως για παράδειγμα το πορτρέτο ενός ανθρώπου ή ενός χαρακτήρα απο μια ταινία/σειρά ενώ κάποια άλλα αποτελούν ένα συνοθύλευμα ιδεών που προκύπτει συνήθως μετά απο έναν συνειρμό σκέψεων. Ωστόσο θεωρώ ότι όλα χαρακτηρίζονται από μια ατιθασοτητα ή μια μη συνετότητα ως προς την δημιουργική διαδικασια και το τελικό αποτέλεσμα.

Ένα από τα αγαπημένα μου έργα είναι ο παρακάτω πίνακας. Ο παρακάτω πίνακας αποτελεί συνδυασμό όλων των παραπάνω που ανέφερα. Έχοντας μια αρχική ιδέα απεικόνισης αρχαιοελληνικών αγαλμάτων σε μια πιο μοντέρνα οπτική, ο συγκεκριμένος πίνακας προέκυψε σε ένα βράδυ τελείως αυθόρμητα και συνειρμικά σε μια κατάσταση έντασης και ανάγκης οπτικοποίησης μιας συγκεκριμένης ιδέας.

Αλεξάνδρα Αρναβούτογλου - lex.aart
Αλεξάνδρα Αρναβούτογλου – lex.aart

Ποια είναι τα μελλοντικά σου πλάνα ως content creator; Πιστεύεις ότι υπάρχει χώρος στην Ελλάδα για αυτό το αντικείμενο;

Θέλω να συνεχίσω να δημιουργώ, να εξελίσσομαι, να μάθω όσον αφορά τον τομέα του σχεδίου της ζωγραφικής και του βίντεο αλλά και να εμπνεύσω άλλα άτομα να ανακαλύψουν την καλλιτεχνική τους πλευρά. Παράλληλα, θα ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο με το κανάλι μου στο Youtube το οποίο ξεκίνησα πρόσφατα αλλά και με τα υπόλοιπα social media που δραστηριοποιούμαι (Tik Tok και Instagram).Επιπλέον, με ενδιαφέρει να έχω το δικό μου art shop στο οποίο θα μπορώ να πουλάω τις δημιουργίες μου καθώς και να δημιουργήσω συνεργασίες όσον αφορά το τομέα του illustration και του video με brands ή άλλους δημιουργούς.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @lexa.arnav

Το content creation αρχίζει να γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο στην Ελλάδα αλλά ακόμα και έτσι, το να είσαι artist που επιδιώκει να βιοποριστεί μέσω των δημιουργιών σου αλλά και του content creation είναι μια ιδέα ελάχιστα διαδεδομένη και κανονικοποιημένη σε συγκριση με το εξωτερικό. Ωστόσο, δεδομένου του ότι ό ψηφιακός κόσμος γίνεται όλο και περισσότερο συνδεδεμένος με την ζωή μας το content creation όπως και άλλα επαγγέλματα που σχετίζονται με την διαχείριση και την δημιουργία digital περιεχομένου πιστεύω πως θα καταφέρουν να κερδίσουν όλο και περισσότερο έδαφος μελλοντικά στην Ελλάδα.

Βρες την Αλεξάνδρα εδώ: Tiktok: lex.aart | Instagram: lex.aart | Youtube: LexaArt

Διάβασε επίσης:

Related articles

Эксперименты на кухне как создать свой уникальный рецепт

Заголовок: Эксперименты на кухне: как создать свой уникальный рецепт Фьюжн...

Πώς να δείχνετε ωραία φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα

Φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα μπορείτε να κάνετε μια τολμηρή...

Καραγενάνη: Τι είναι και ποια Οφέλη Έχει;

Η καραγενάνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στη...

Roberto Cavalli: Έφυγε στα 83 του ο γνωστός Ιταλός σχεδιαστής

Ο Roberto Cavalli, ο εμβληματικός Ιταλός σχεδιαστής μόδας που...
spot_img
Erind Papajani
Erind Papajani
Σπουδάζω στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών στο ΟΠΑ και ταυτόχρονα εργάζομαι για το περιοδικό ΔΥΟ. Όταν πρόκειται για πρόταση ιδέων, επικοινωνία και πάνω απ' όλα δημιουργία, count me in! Όταν ειμαι free, θα με βρείς να διαβάζω για την μόδα, και να φτιάχνω κολάζ ή scribble art στο sketchbook μου.