Μόδα – Γιατί έχει σημασία;

Μόδα δεν είναι μόνο τα ρούχα που φοράμε, το χτένισμα που κάνουμε και το makeup που εφαρμόζουμε στο πρόσωπό μας. Η μόδα είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και δεν γίνεται να περιορίσει τον εαυτό της αυστηρά και μόνο στον κόσμο που εμείς δημιουργήσαμε για εκείνη.

Η ετυμολογία της λέξης «Μόδα»

Σύμφωνα με το Dictionnaire de La moda au XXe siècle (Remaury 1996) η λέξη μόδα στα γαλλικά εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1482. Στην συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια είχε τη σημασία του συλλογικού τρόπου ντυσίματος, του στυλ που επικρατούσε μια συγκεκριμένη εποχή. Το λεξικό της Οξφόρδης που εκδόθηκε το 1901 καθορίζει τη λέξη fashion ως τη δράση που καθορίζει το ντύσιμο και τον τρόπο ζωής την συγκεκριμένη περίοδο.

Από τον δεύτερο ορισμό καταλαβαίνουμε κάτι πολύ σημαντικό για τη μόδα. Η μόδα συμβολίζεται ως δράση και όχι ως κάτι σταθερό. Η μόδα ωθεί την κοινωνία ένα βήμα μπροστά και δεν περιμένει όσους από φόβο επιθυμούν να παραμείνουν στάσιμοι. Η απάντηση σε όσους λένε πως επαναλαμβάνεται είναι μία. Η μόδα μπορεί να επανέλθει αλλά πάντα επιστρέφει καλύτερη από ποτέ.

Μόδα – κινήματα που καθόρισαν την ιστορία

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας οι άνθρωποι υιοθέτησαν διαφορετικούς κώδικες συμπεριφοράς, πολιτεύματα, κινήματα τέχνης και μουσικά ακούσματα. Όπως είναι φυσικό, ούτε η μόδα, ως μία συνεχής δράση έμεινε στάσιμη. Αντιθέτως διαβάζοντας ιστορία το πρώτο που παρατηρούμε όσο είμαστε μικροί είναι οι εικόνες των βιβλίων και όσα μας μαρτυρούν. Εικόνες ανθρώπων ντυμένων τόσο διαφορετικά από το ένα κεφάλαιο στο άλλο, από αιώνα σε αιώνα. Ποια είναι όμως μερικά από αυτά τα κινήματα που καθόρισαν την ιστορία;

Αναγεννησιακό στυλ και μόδα

Embed from Getty Images
Το αναγεννησιακό στυλ το οποίο φυσικά έχει πάρει το όνομα του από την περίοδο της αναγέννησης, στην οποία εμφανίστηκε άλλαξε εντελώς τον τρόπο που οι άνθρωποι ντύνονταν στην Ευρώπη. Καθώς η γηραιά ήπειρος άρχισε να ξεφεύγει από τη νωχελικότητα του μεσαίωνα τα πάντα άρχισαν να κινούνται με πρωτόγνωρα γρήγορους ρυθμούς. Το ίδιο και η μόδα.

Η αναγεννησιακή μόδα περιλαμβάνει μεταξοτά και βελούδινα ρούχα τα οποία βέβαια φορούσε μόνο η ανώτερη οικονομική τάξη των ευγενών. Τα ρούχα στην αναγέννηση στόχευαν κυρίως στο να εντυπωσιάσουν αλλά και να δηλώσουν την κάστα από την οποία προερχόταν κάποιος. Για αυτό το λόγο αν και εντυπωσιακά δεν ήταν καθόλου πρακτικά. Άνδρες και γυναίκες που υιοθετούσαν αυτό το στυλ ντυσίματος χρειάζονταν ολόκληρες ώρες προκειμένου να ετοιμαστούν.

Μόδα Βικτωριανής εποχής

Embed from Getty Images
Και ποιος δεν έχει παρακολουθήσει ταινίες που διαδραματίζονται την Βικτωριανή εποχή. Η συγκεκριμένη ιστορική περίοδος, ονομάστηκε έτσι προς τιμή της βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας, Βικτωρίας. Χρονολογικά διαρκεί όσο και η βασιλεία της, από το 1837 έως το 1901. Ίσως το σήμα κατατεθέν της περιόδου είναι το περίφημο γυναικείο ντύσιμο το οποίο φούσκωνε στο πίσω μέρος της φούστας. Μάλιστα από το 1880 και μετά μια μερίδα ευγενών άρχισε να εξελίσει τη μόδα τη εποχής μετατρέποντας την σε κάτι πιο απλό και ταυτόχρονα πρακτικότερο από πριν. Για παράδειγμα, άρχισε να σταματά η χρήση του κορσέ ο οποίος βασάνιζε χρόνια όσους επιθυμούσαν να είναι στη μόδα.

Art Deco: Η μόδα του 1920

Embed from Getty Images
Όποιος έχει διαβάσει το The Great Gatsby του Fitzgerald ή έχει δει την ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ο Leonadro Di Caprio τότε έχει μία ιδέα σχετικά με το τι σημαίνει Art Deco. Αν πάλι έχει ακούσει και το Art Deco από τη Lana Del Rey τότε σίγουρα έχει μπει στη διαδικασία να ανακαλύψει περισσότερα για αυτό το στυλ. Το χτένισμα και το look, ειδικά των γυναικών άλλαξε δραστικά. Η απελευθέρωση της γυναικείας ομορφιάς και σεξουαλικότητας επαναπροσδιόρισε τη μόδα της εποχής. Κοντά μαλλιά, σέξυ φορέματα και χρυσά αξεσουάρ συνόδευαν το ντύσιμο των “in” της περιόδου.

Το art deco στυλ επηρεάστηκε από κινήματα όπως ο κυβισμός και ο φουτουρισμός. Το ντύσιμο της εποχής κυριεύθηκε από μια πρωτόγνωρη γεωμετρικότητα. Μια από τις καινοτόμους της εποχής υπήρξε και η Coco Chanel. Η Chanel υποστήριξε πως τα ρούχα εκτός από όμορφα πρέπει να είναι και πρακτικά.

Η μόδα την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου

Embed from Getty Images
Μια σύντομη αναφορά αξίζει φυσικά να γίνει και σε μία από τις πιο ταραχώδης περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου οι γυναίκες αποτέλεσαν την πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού καθώς τεράστιο μέρος του ανδρικού πληθυσμού είχε στρατολογηθεί. Γρήγορα οι γυναίκες άρχισαν να υιοθετούν στο ντύσιμο τους τα παντελόνια. Αυτό συνέβη κυρίως για την πρακτικότητα που είχε το ρούχο στην καθημερινότητα τους η οποία είχε αλλάξει ριζικά. Το look αυτό φυσικά συνέχισε και τελικά κέρδισε τη θέση του στη γυναικεία γκαρνταρόμπα τα χρόνια που ακολούθησαν μετά από τη λήξη του πολέμου

Η μόδα της δεκαετίας του 60

Embed from Getty Images
Η μόδα της δεκαετίας του 60, την οποία έχουμε συναντήσει πολλές φορές από μικρή ηλικία βλέποντας παλιές ελληνικές ταινίες, αποτελεί από μόνη της μία επανάσταση. Κάνοντας άλματα από τις επιρροές των προηγούμενων δεκαετιών το γυναικείο στυλ της περιόδου ακολουθεί τάσεις όπως το στυλ των Hippie, τις δημιουργίες της Mary Quant και φυσικά το Space Age. Τα έντονα εντυπωσιακά χρώματα κερδίζουν έδαφος. Όσον αφορά το ανδρικό στυλ της περιόδου, κυριαρχεί το military στυλ ενώ μεγάλη επίρροή στο ανδρικό κοινό έχουν και τα fashion icons, συγκεκριμένα οι rock stars.

Γιατί τελικά η μόδα έχει σημασία;

Όπως φαίνεται η μόδα αποτελεί ένα ανεξίτηλο κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας. Άλλοτε βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει με την πρακτικότητα της τη ζωή των ανθρώπων. Άλλες φορές η μόδα αποτελεί από μόνη της ένα σύμβολο. Ευτυχώς θα πω, πολλές φορές το σύμβολο αυτό είναι η ελευθερία και η απελευθέρωση. Επομένως, σίγουρα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν τα ρούχα κάποιου είναι πάντα στη μόδα. Άλλωστε όπως φαίνεται εκείνα τα για πολλούς «αλλόκοτα» άτομα είναι εκείνοι που καθορίζουν το μέλλον. Εκείνοι που σπρώχνουν τον χώρο αλλά και τη γενιά τους ένα βήμα μπροστά.

Αυτό που έχει σημασία να καταλάβει κανείς είναι πως δεν γίνεται να πας ενάντια στη μόδα. Και δεν εννοώ φυσικά την τοξική μόδα που δημιουργείται στα πλαίσια μίας ελλατωματικής ανθρώπινης κοινωνίας. Δε μπορείς να πας ενάντια στη μόδα της εξέλιξης, της βελτίωσης, στη μόδα που θέλει και μπορεί να αλλάξει όχι μόνο το στυλ αλλά και την ποιότητα ζωής μας προς το καλύτερο.

Διάβασε επίσης: Influencer – Τι είναι και πόσα χρήματα βγάζει;

Το παρελθόν της αφρικανικής μόδας

Related articles

Эксперименты на кухне как создать свой уникальный рецепт

Заголовок: Эксперименты на кухне: как создать свой уникальный рецепт Фьюжн...

Πώς να δείχνετε ωραία φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα

Φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα μπορείτε να κάνετε μια τολμηρή...

Καραγενάνη: Τι είναι και ποια Οφέλη Έχει;

Η καραγενάνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στη...

Roberto Cavalli: Έφυγε στα 83 του ο γνωστός Ιταλός σχεδιαστής

Ο Roberto Cavalli, ο εμβληματικός Ιταλός σχεδιαστής μόδας που...
spot_img