3 Vegan συνταγές για tofu burger

Εάν θες να δοκιμάσεις ένα πιο εναλλακτικό vegan πιάτο χωρίς όμως να ξεφεύγει ιδιαίτερα από τις γεύσεις που έχεις συνηθίσει, τότε το tofu burger είναι αυτό που πρέπει να δοκιμάσεις.

Τί είναι όμως το tofu; Το tofu δημιουργείται από γάλα σόγιας με μια επεξεργασία που θυμίζει σε ένα βαθμό, την επεξεργασία του τυριού. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και περιέχει 8 από τα απαραίτητα, για τον άνθρωπο, αμινοξέα. Αποτελεί κεντρικό τρόφιμο για τους λαούς της Άπω Ανατολής αλλά και για τους χορτοφάγους.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για tofu burger, αλλά θα αναφέρουμε τις 3 πιο ιδιαίτερες και ταυτόχρονα λαχταριστές συνταγές. Συγκεκριμένα θα μάθεις πώς να φτιάχνεις smoked tofu vegan burger, BBQ tofu burger και τραγανό tofu burger με μαγιονέζα από αρακά και κάπαρη.

Smoked tofu burger (vegan)

ΥΛΙΚΑ

Για το burger:

  • 1 γλυκοπατάτα (200 γρ.), αποφλοιωμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.γ. αλάτι με σκόρδο
  • 225γρ. καπνιστό tofu
  • 50γρ. ψημένα κάσιους

Για το πανάρισμα:

  • 1κ.γ μουστάρδα
  • 150γρ. γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη
  • 75γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 50γρ. πάνκο τριμμένη φρυγανιά
  • 1 κ.γ. αλάτι με σκόρδο
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν σε σκόνη
  • 1 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 1κ.γ. baking powder

Για το slaw:

  • 1/4 κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, τριμμένο
  • 2 κ.σ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • μισό lime ή λεμόνι, στυμμένο
  • 2 κ.γ σουσάμι

Για το σερβίρισμα:

  • vegan μαγιονέζα+1κ.γ. Sriracha σώς
  • vegan ψωμάκια για burger, κομμένα στη μέση και φρυγανισμένα

Η συνταγή είναι από το Bbcgoodfood

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1ο Βήμα

Βάζουμε τα κομματάκια γλυκοπατάτας στο φούρνο μικροκυμάτων με σελοφάν περιτυλίγματος για 3 λεπτά περίπου για να μαλακώσουν. Ζεσταίνουμε λίγο φυτικό λάδι (κατά προτίμηση ηλιέλαιο) σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσει για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά. Χτυπάμε σε ένα μπλέντερ το tofu με τα κάσιους και σε δεύτερη φάση προσθέτουμε και χτυπάμε τη γλυκοπατάτα και το καβουρδισμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε αλάτι με σκόρδο κατά βούληση και χτυπάμε πάλι μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά μας. Σχηματίζουμε 4 burger και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε το slaw.

2ο Βήμα

Φτιάχνουμε το slaw αναμειγνύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπωλ. Όταν είναι να τηγανιστούν τα burger, αναμειγνύουμε τη μουστάρδα με το γάλα σόγιας σε ένα μπωλ και μετά ανακατεύουμε τα υλικά για το πανάρισμα σε ένα άλλο μπωλ. Στη συνέχεια βουτάμε κάθε burger στο μείγμα με το αλεύρι. Μετά στο μείγμα με το γάλα σόγιας και πάλι στο μείγμα με το αλεύρι. Αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία ωραία παχιά στρώση στα burger μας.

3ο Βήμα

Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι φυτικό λάδι τόσο όσο να καλύπτει περίπου 2 εκατοστά την επιφάνεια του, σε υψηλή θερμοκρασία. Όταν ζεστάνει το λάδι αρκετά, τοποθετούμε προσεκτικά με μία σπάτουλα ένα ένα τα burger, αφήνοντας τα να τηγανιστούν για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Όταν τα αφαιρέσουμε, τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε αρκετό χαρτί κουζίνας. Τα τοποθετούμε στα ψωμάκια. Τέλος ρίχνουμε από πάνω λίγο από το slaw που φτιάξαμε προηγουμένως και στάζουμε το μείγμα με τη μαγιονέζα.

BBQ tofu burger

ΥΛΙΚΑ

  • 200γρ. tofu
  • σκόνη σκόρδου
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ηλιέλαιο
  • 1/2 κούπα bbq
  • ψωμάκια για burger
  • μαρούλι
  • ντομάτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1ο Βήμα

Αφαιρούμε το tofu από τη συσκευασία και το τυλίγουμε με αρκετό χαρτί κουζίνας ή με μια πετσέτα. Του ασκούμε ελαφριά πίεση και το αφήνουμε για λίγα λεπτά να στραγγίσει.

2ο Βήμα

Όταν στραγγίσει αρκετά το tofu, το κόβουμε οριζόντια σε 2 ίσα κομμάτια.

3ο Βήμα

Βάζουμε λίγο λάδι (κατά προτίμηση ηλιέλαιο) σε αντικολλητικό τηγάνι να ζεστάνει και ταυτόχρονα ρίχνουμε στο tofu ομοιόμορφα 2-3 πρέζες σκόνη σκόρδου, αλάτι και πιπέρι.

4ο Βήμα

Αφού ζεσταθεί αρκετά το λάδι, ρίχνουμε το tofu στο τηγάνι και το τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα και αποκτήσει μία crispy υφή. Μετά από περίπου 5 λεπτά γυρνάμε τα κομμάτια tofu από την άλλη πλευρά, προσθέτουμε πάλι τα μπαχαρικά μας και τσιγαρίζουμε για ακόμα 3-4 λεπτά.

5ο Βήμα

Όταν τα κομμάτια πάρουν χρώμα, τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αλείφουμε με την bbq σως (εάν την αγοράσουμε βεβαιωνόμαστε ότι είναι vegan).

6ο Βήμα

Τα σερβίρουμε στα ψωμάκια μας (βεβαιωνόμαστε ότι είναι vegan) και προσθέτουμε το μαρούλι και τη ντομάτα. Μπορούμε να απλώσουμε στα ψωμάκια μας και λίγη vegan μαγιονέζα για να απογειωθεί το vegan tofu burger μας.

Η συνταγή είναι από το Vegannie

Τραγανό tofu burger με μαγιονέζα από αρακά και κάπαρη

ΥΛΙΚΑ

Για τη μαγιονέζα:

  • 1 φλ. κατεψυγμένος αρακάς (ξεπαγωμένος)
  • 1κ.σ. κάπαρη
  • 1/4 φλ.vegan μαγιονέζα
  • 1κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τα burger:

  • 2 πακέτα tofu (400γρ. περίπου, ανάλογα την εταιρία)
  • 1/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1/2 φλ. γάλα σόγιας (περίπου)
  • 1 φλ. πάνκο τριμμένη φρυγανιά ή  απλή φρυγανιά
  • 4 vegan ψωμάκια για burger
  • φυτικό λάδι για τηγάνισμα
  • φύλλα μαρουλιού για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1ο Βήμα

Χτυπάμε λίγο στο μιξεράκι τον αρακά με την κάπαρη.

2ο Βήμα

Προσθέτουμε τη μαγιονέζα, το χυμό λεμονιού και 2-3 πρέζες αλάτι. Ανακατεύουμε, καλύπτουμε και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε το tofu.

3ο Βήμα

Κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια το tofu και τα στραγγίζουμε απαλά σε χαρτί κουζίνας ή σε πετσέτα, μέχρι να βγάλουν όση περισσότερη υγρασία γίνεται.

4ο Βήμα

Βάζουμε το αλεύρι, το γάλα σόγιας και τη φρυγανιά σε 3 διαφορετικά μπωλ. Προσθέτουμε στο αλεύρι αρκετό αλάτι και πιπέρι.

5ο Βήμα

Ρίχνουμε ένα ένα τα φιλέτα tofu με αυτή την σειρά: πρώτα στο αλεύρι, μετά στο γάλα σόγιας και τέλος στη φρυγανιά. Επαναλαμβάνουμε για άλλη μία φορά και το αφήνουμε στην άκρη.

6ο Βήμα

Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και τοποθετούμε απαλά τα κομμάτια tofu μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν crispy, χωρίς όμως να καούν. Όταν τα βγάλουμε, τα τοποθετούμε σε αρκετό χαρτί κουζίνας για να αφαιρεθεί η περίσσεια ποσότητα λαδιού. Προαιρετικά προσθέτουμε και λίγο αλάτι για να ρουφήξει την λιπαρότητα και να δώσει ένα πιο αλμυρό αποτέλεσμα.

7ο Βήμα

Σερβίρουμε τοποθετώντας γενναιόδωρη ποσότητα από τη μαγιονέζα σε ψωμάκια για burger αφού πρώτα τα έχουμε ζεστάνει λίγο. Προσθέτουμε τα φιλέτα tofu,μαρούλι και είναι έτοιμα.

Η συνταγή είναι από το Quitegoodfood

Αυτές ήταν 3 από τις πιο επιτυχημένες συνταγές για tofu burger που έχουμε δοκιμάσει. Το tofu burger είναι ένας πολύ ωραίος και έξυπνος τρόπος για να γνωρίσει κανείς το περίφημο και πολύ θρεπτικό συστατικό tofu, καθώς δεν ξεφεύγει πολύ από τις γεύσεις που έχουμε συνηθίσει. Αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με άλλους άπειρους τρόπους στη μαγειρική, όπως για smoothies, υποκατάστατο αυγού, φυτικές σάλτσες κ.α, εμείς προτείνουμε σαν πρώτη γνωριμία με το tofu να είναι στη μορφή «φιλέτου» σε burger.

Διάβασε επίσης:

Related articles

Πώς φεύγει η σιλικόνη από το δέρμα;

Πώς φεύγει η σιλικόνη από το δέρμα; Στον κόσμο...

Μακραμέ Βραχιόλια: Πως φτιάχνονται και από ποια υλικά αποτελούνται;

Πως φτιάχνονται τα μακραμέ βραχιόλια; Το μακραμέ είναι μια...

Πράσινη Άργιλος: Ιδιότητες και Χρήσεις

Η πράσινη άργιλος αποτελεί ένα φυσικό υλικό που έχει...

Αιμορραγία Πριν την Περίοδο: Τι την Προκαλεί και πως θα την Αντιμετωπίσετε

Η αιμορραγία πριν την περίοδο είναι ένα συχνό φαινόμενο...

Χτένισμα για γάμο: Πως να επιλέξετε αυτό που θα ξεχωρίσει

Η συμμετοχή σε έναν γάμο είναι μια ξεχωριστή περίσταση...
Κοραλλία Αναγνωστοπούλου
Κοραλλία Αναγνωστοπούλου
Λέγομαι Κοραλλία Αναγνωστοπούλου και έχω τελειώσει Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μακιγιάζ στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Μερικά από τα ενδιαφέροντα μου είναι τα ανθρώπινα και μη ανθρώπινα δικαιώματα, η ηθική μόδα και το μακιγιάζ σαν τέχνη/μέσο έκφρασης.