Γυναικεία αρχαία ελληνικά ονόματα

Τα αρχαία ελληνικά ονόματα έχουν τη δική τους γοητεία, καθώς συνήθως κρύβουν και ένα πρόσωπο της μυθολογίας, με τις ιστορίες του οποίου έχουμε μεγαλώσει ή πιθανώς ακούσει κατά τη διάρκεια των χρόνων. Ταυτόχρονα τα αρχαία ελληνικά ονόματα επιβιώνουν έως σήμερα είτε μέσω των βιβλίων ιστορίας, τα οποία είναι γεμάτα από σπουδαία ιστορικά πρόσωπα, είτε γιατί πολλοί συνεχίζουν να δίνουν στα παιδιά τους ονόματα εμπνευσμένοι από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Τα γυναικεία αρχαία ελληνικά ονόματα, συγκεκριμένα, όχι μόνο θεωρούνται εντυπωσιακά, σε σημείο που τα συναντάμε ακόμα και στο εξωτερικό, αλλά δίνουν έμπνευση και σε πολλούς καλλιτέχνες οι οποίοι με τη σειρά τους τα χρησιμοποιούν στη δουλειά τους.

Τα πιο διάσημα γυναικεία αρχαία ελληνικά ονόματα 

Όπως αναφέραμε, πολλά γυναικεία αρχαία ελληνικά ονόματα χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα. Από αυτά φυσικά μερικά είναι πιο δημοφιλή με αποτέλεσμα να τα ακούμε τόσο συχνά που πολλές φορές ξεχνάμε την ιστορία ή τον μύθο που υπάρχει πίσω από αυτά. Ένα από τα πιο διάσημα αρχαία ελληνικά ονόματα είναι το Αφροδίτη, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Αθηνά.

Οι αρχαίοι έλληνες έκαναν πρακτικά το ίδιο με αυτό που ξεκίνησαν να κάνουν οι Χριστιανοί και το οποίο συνεχίζεται έως σήμερα. Έδιναν δηλαδή στα παιδιά τους το όνομα των θεοτήτων οι οποίες βρίσκονται σε αντιστοιχία με τους αγίους των Χριστιανών. Παρόλα αυτά, δεν ονόμαζαν τα παιδιά τους με το όνομα ενός θεού πριν το αλλάξουν λίγο. Γνωστό παράδειγμα είναι το Διονύσιος, το οποίο είναι προς τιμήν του θεού Διονύσου. Επομένος γυναικεία αρχαία ελληνικά ονόματα όπως το Αθηνά είναι πρακτικά αντίστοιχα του Μαρία.

Άλλα διάσημα αρχαία ελληνικά ονόματα γυναικών είναι το Αντιγόνη, το Ηρώ (αφιερωμένο στη Θεά Ήρα τη μητέρα των θεών και γυναίκα του Δία, το Καλλιόπη και το Τερψιχόρη, εμπνευσμένο από τις μούσες της αρχαιότητας. Άλλα γυναικεία αρχαία ελληνικά ονόματα είναι το Μυρτώ, το Ναυσικά, το Χαρά και το Πολυξένη, το οποίο σημαίνει «η πολύ φιλόξενη».

Τα πιο παράξενα γυναικεία αρχαία ελληνικά ονόματα

Υπάρχουν σίγουρα πολλά γυναικεία ονόματα που πλέον τα θεωρούμε αρκετά συνηθισμένα. Παρόλα αυτά οι αρχαίοι έλληνες ήταν σίγουρα αρκετά ευφάνταστοι όχι μόνο στους μύθους που δημιούργησαν αλλά και στα ονόματα που έδιναν στα παιδειά τους. Η λέξη αράχνη δεν αποτελεί μόνο την ονομασία που δίνουμε στο γνωστό έντομο αλλά και γυναικείο όνομα στα αρχαία ελληνικά.

Γυναικεία αρχαία ελληνικά ονόματα – Ο μύθος της Αράχνης

Η Αράχνη σύμφωνα με το μύθο, υπήρξε εξαιρετική υφάντρα στην αρχαία Ελλάδα, στην αρχαία πόλη της Κολοφώνος. Η ίδια μισούσε τις φήμες που έβγαζαν οι γύρω της, οι οποίοι απέδιδαν το ταλέντο της στη θεά Αθηνά. Η Αθηνά ενοχλημένη από την αλαζονεία της νεαρής Αράχνης την προκάλεσε σε διαγωνισμό ύφανσης.

Ενδιαφέρον μάλιστα έχει το έργο της Αράχνης όπου η ίδια μέσα από τη δημιουργία της σατίριζε τους θεούς και τις επιθυμίες τους για θνητές γυναίκες. Βλέποντας το έργο της η θεά Αθηνά εξοργίστηκε και την τιμώρησε μετατρέποντας την νεαρή κοπέλα σε αράχνη. Από εκεί πήρε και το όνομα του το γνωστό έντομο. Δεν ξέρω για εσάς, πάντως ο μύθος θα μπορούσε να γίνει εύκολα ταινία του Hollywood ενώ η νεαρή Αράχνη μάλλον κερδίζει το θαυμασμό μας ως μία από τις πιο ταλαντούχες «σχεδιάστριες» της εποχής. Αν διαλέγαμε λοιπόν ένα από τα παραπάνω γυναικεία αρχαία ελληνικά ονόματα, τότε σίγουρα θα ήταν αυτό.

Αριστοκρατικά γυναικεία αρχαία ελληνικά ονόματα

Η αρχαία Ελλάδα όπως και ο ελλαδικός χώρος δράσης του πληθυσμού στην αρχαιότητα, η έκταση του οποίου ξεκινούσε από τον Λίβανο και την Αίγυπτο και έφτανε έως και την Ισπανία, ήταν ένας χώρος φυλετικών, σεξιστικών, αλλά και ταξικών διακρίσεων. Βέβαια αυτά τα φαινόμενα δεν ήταν μόνο ελληνικά, ενώ δυστυχώς διαρκούν έως και σήμερα.

Πολλά από τα ονόματα που επιβίωσαν στο πέρασμα των αιώνων είναι αυτά ευγενών, βασιλέων και ισχυρών πολιτικών προσωπικοτήτων. Ίσως το πιο γνωστό από αυτά είναι το Ελένη, το οποίο μας ταξιδεύει στην Ιλιάδα του Ομήρου και την ωραία Ελένη, την ομορφότερη γυναίκα της αρχαιότητας. Στα αριστοκρατικά γυναικεία αρχαία ελληνικά ονόματα ανήκει όμως και το Κλεοπάτρα. Σε αντίθεση με την Ελένη φυσικά, η Κλεοπάτρα ήταν και ιστορικό πρόσωπο, γνωστή ως βασίλισσα της ελληνιστικής Αιγύπτου.

Γυναικεία αρχαία ελληνικά ονόματα και τέχνη

Ο χώρος της τέχνης, αρχαίας και σύγχρονης είναι γεμάτος χαρακτήρες εμπνευσμένους από την αρχαία Ελλάδα. Εκτός από την Αντιγόνη, του Σοφοκλή, η οποία έρχεται πρώτη στο μυαλό όσων όχι μόνο αγαπούν το original, αλλά υπήρξαν και fan της επιτυχημένης κωμικής σειράς, «Δύο Ξένοι», είναι ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα. Το Hollywood, επίσης, έχει εμπνευστεί αμέτρητες φορές από την ιστορία μας, δημιουργώντας τα τελευταιά χρόνια πολλές παραγωγές. Ονόματα όπως Ηλέκτρα, Άρτεμις και Περσεφόνη είναι λίγα από τα γυναικεία αρχαία ελληνικά ονόματα που συναντάμε σε πολλές μεγάλες παραγωγές. Το ίδιο φυσικά ισχύει και σε παραγωγές της Disney όπως η επιτυχημένη ταινία κινουμένων σχεδίων Ηρακλής.

Διάβασε επίσης:

Related articles

Эксперименты на кухне как создать свой уникальный рецепт

Заголовок: Эксперименты на кухне: как создать свой уникальный рецепт Фьюжн...

Πώς να δείχνετε ωραία φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα

Φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα μπορείτε να κάνετε μια τολμηρή...

Καραγενάνη: Τι είναι και ποια Οφέλη Έχει;

Η καραγενάνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στη...

Roberto Cavalli: Έφυγε στα 83 του ο γνωστός Ιταλός σχεδιαστής

Ο Roberto Cavalli, ο εμβληματικός Ιταλός σχεδιαστής μόδας που...
spot_img