Ημέρα της Γης: Όσα πρέπει να ξέρεις

Η Ημέρα της Γης είναι ένας παγκόσμιος εορτασμός του πλανήτη, τιμώντας το σπίτι μας και περιγράφοντας τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε να το καταστρέφουμε. Για να είναι επιτυχής η Ημέρα της Γης πρέπει να κάνουμε αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες. Ποια είναι η σημασία της προσπάθειας του κόσμου να κάνει παγκόσμιες βελτιώσεις μέσω της Ημέρας της Γης – από την ιστορία της πρωτοβουλίας, ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία για το πόσο χρησιμοποιούμε τους πόρους, ακόμη και συμβουλές για το πώς κάθε χρονική περίοδος μπορεί να βοηθήσει την Ημέρα της Γης.

Ιστορία της Ημέρας της Γης

Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται στις 22 Απριλίου κάθε έτους. Γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1970, η Ημέρα της Γης οργανώθηκε για πρώτη φορά από τον γερουσιαστή Gaylord Nelson του Ουισκόνσιν και τον Dr. Carl J. Sauer, εκπαιδευτικό και αγρότη. Η αρχική ιδέα ήταν να δοθεί έμφαση στη φύτευση δέντρων προκειμένου να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου η Ημέρα της Γης εξελίχθηκε σε μια παγκόσμια ημέρα για την υπεράσπιση της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, της συμμετοχής του κοινού και της βιώσιμης ζωής.

Το 2009, το Δίκτυο για την Ημέρα της Γης έγινε μια διεθνής συμμαχία περισσότερων από 200 εκατομμύρια ανθρώπων που εργάζονται για την “οικοδόμηση ενός δίκαιου, ειρηνικού και οικολογικά βιώσιμου κόσμου” μέσω της εκπαίδευσης και της συνηγορίας.

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γης, ακολουθούν τρια γρήγορα στοιχεία για τον πλανήτη μας:

1) Η Γη έχει ηλικία περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών- αρκετά μεγαλύτερη από τη Σελήνη, η οποία έχει ηλικία μόλις 4 δισεκατομμυρίων ετών.

2) Περίπου τα δύο τρίτα της χερσαίας επιφάνειας της Γης καλύπτονται από νερό- συμπεριλαμβανομένων όλων των ωκεανών!

3) Η ατμόσφαιρα περιέχει σήμερα περίπου 21% οξυγόνο- ένα επίπεδο που δεν έχει αλλάξει πολύ από τις πρώτες εποχές της ύπαρξης της Γης (πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια).

Περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα της Ημέρας της Γης

Η Ημέρα της Γης γιορτάζει τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα της Γης. Ο πλανήτης είναι ένα πανέμορφο μέρος που πρέπει να προστατεύεται, και η Ημέρα της Γης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσουμε. Ακολουθούν μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η Ημέρα της Γης είναι σημαντική:

1. Το περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη υγεία. Η ρύπανση έχει σημασία, ιδίως για τα παιδιά και τις έγκυες γυναίκες. Ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και τα τρόφιμα που τρώμε επηρεάζουν την υγεία μας. Είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον πλανήτη, ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να φροντίζουν εμάς.

2. Το περιβάλλον έχει σημασία και από οικονομικής άποψης. Οι βιώσιμες πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν χρήματα, διατηρώντας παράλληλα τους πόρους. Για παράδειγμα, η χρήση ανακυκλωμένων υλικών αντί για νέα προϊόντα μειώνει τα απόβλητα και τη ρύπανση. Η εξοικονόμηση ενέργειας προστατεύει επίσης το περιβάλλον μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

3. Η βιώσιμη διαβίωση διατηρεί τους πολιτισμούς και την κληρονομιά. Ένας υγιής πλανήτης υποστηρίζει ακμάζουσες κουλτούρες και πολιτισμούς, ένα από τα πολλά οφέλη της φροντίδας του περιβάλλοντός μας. Διατηρώντας τους φυσικούς πόρους και περιορίζοντας τις ζημιές από την ανάπτυξη, μπορούμε να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας ζωντανό για να τον απολαύσουν οι μελλοντικές γενιές.

Γιατί λοιπόν να μην γιορτάσεις την Ημέρα της Γης κάνοντας το δικό σου κομμάτι για την προστασία του πλανήτη; 

Ημέρα της γης – Κάντο όπως οι celebrities

Η Ημέρα της Γης έχει πολλά να μας διδάξει. Celebrities όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και ο Μπόνο έχουν θέσει ως προσωπική τους αποστολή να υπενθυμίζουν στους ανθρώπους το περιβάλλον, ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα παραδείγματα εκεί έξω. Ακολουθούν μερικές ιδέες που θα σε βοηθήσουν να γιορτάσετε την Ημέρα της Γης με τρόπο που να έχει θετικό αντίκτυπο:

1. Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, κάνε εγγραφή για ειδοποιήσεις ή ενημερώσεις από τις αγαπημένες σας οργανώσεις που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

2. Μαγείρεψε με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Όταν είναι δυνατόν, προσπάθησε να χρησιμοποιείς υλικά και μεθόδους μαγειρέματος που δεν δημιουργούν πολλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (όπως η χρήση ελαιολάδου αντί για φυτικό λάδι, η κομποστοποίηση υπολειμμάτων τροφίμων αντί για την απόρριψή τους κ.λπ.) Και όταν τρως έξω, ρώτα το εστιατόριό σου για βιώσιμες επιλογές θαλασσινών ή ιδέες για χορτοφαγικά γεύματα.

3. Ενημέρωσε τον εαυτό σου και τους άλλους για τα διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. 

Συμβουλές για τα παιδιά σχετικά με την Ημέρα της Γης

Η Ημέρα της Γης είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να διδάξεις στα παιδιά σου τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις:

1. Μίλησε στα παιδιά σου για το πώς μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Δείξε τους πόσο εύκολο είναι να ανακυκλώνει κανείς υλικά και να μειώνει τη χρήση ενέργειας.

2. Διοργάνωσε ένα πάρτι για την Ημέρα της Γης! Βάλε τους καλεσμένους να ζωγραφίσουν πάνω σε ανακυκλωμένους καμβάδες ή να φτιάξουν εορταστικές, φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευές. Άφησε τα παιδιά να σε βοηθήσουν να διαλέξεις φιλικές προς το περιβάλλον διακοσμήσεις.

3. Επισκέψου ένα φυσικό καταφύγιο ή πάρκο την Ημέρα της Γης και εξερεύνησε την άγρια ζωή και τα φυτά εκεί. Μίλησε για τους λόγους για τους οποίους αυτά τα οικοσυστήματα είναι τόσο σημαντικά και ενθάρρυνε τα παιδιά σου να νοιάζονται περισσότερο για το περιβάλλον.

Ημέρα της Γης – Συμβουλές για την ποιότητα ζωής

Η Ημέρα της Γης είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να εστιάσουμε στο τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ξεκινήσεις:

1. Φροντίστε τη σωματική σου υγεία. Να τρως υγιεινά και να γυμνάζεσαι αρκετά.

2. Να συμμετέχεις στην κοινότητά σου. Πρόσφερε εθελοντικά το χρόνο σου ή δώρισε χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

3. Σωστή εκπαίδευση. Ενημερώσου για τα τρέχοντα γεγονότα και μάθε για τα θέματα που σε αφορούν.

4. Εκτίμησε τις σχέσεις σου με την οικογένεια και τους φίλους σου. Βρες χρόνο γι’ αυτούς. Να είσαι δίπλα τους όταν το χρειάζονται.

Κανόνες για να ακολουθήσεις

Η Ημέρα της Γης είναι μια εξαιρετική στιγμή για να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τον πλανήτη μας. Ακολουθούν τρεις κανόνες για να ζήσεις σύμφωνα με αυτούς:

1. Φρόντισε το περιβάλλον. Αν δημιουργείς απόβλητα, φρόντισε να τα ανακυκλώνεις. Μπορείς επίσης να μειώσεις το αποτύπωμα άνθρακα επιλέγοντας βιώσιμα μέσα μεταφοράς, χρησιμοποιώντας με σύνεση τους φυσικούς πόρους και εξοικονομώντας ενέργεια.

2. Ενημέρωσε τον εαυτό σου και τους άλλους για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι για τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης υπερθέρμανσης του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των πιο ακραίων καιρικών συνθηκών, των καταστροφικών πλημμυρών και της εξαφάνισης των δασών.

3. Δραστηριοποιήσου και βοήθησε για να κάνεις τη διαφορά! Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συμμετέχεις σε δραστηριότητες για την Ημέρα της Γης, όπως η φύτευση δέντρων ή η υπογραφή υπογραφών. Ίσως επίσης να θέλεις να σκεφτείς να ξεκινήσεις τη δική σου φιλική προς το περιβάλλον επιχείρηση ή να γίνεις εθελοντής στην κοινότητα.

Διάβασε επίσης:

Related articles

Эксперименты на кухне как создать свой уникальный рецепт

Заголовок: Эксперименты на кухне: как создать свой уникальный рецепт Фьюжн...

Πώς να δείχνετε ωραία φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα

Φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα μπορείτε να κάνετε μια τολμηρή...

Καραγενάνη: Τι είναι και ποια Οφέλη Έχει;

Η καραγενάνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στη...

Roberto Cavalli: Έφυγε στα 83 του ο γνωστός Ιταλός σχεδιαστής

Ο Roberto Cavalli, ο εμβληματικός Ιταλός σχεδιαστής μόδας που...
spot_img