Πως να βελτιώσω την αυτοπεποίθηση μου (με 5 απλές συμβουλές)

Η αυτοπεποίθηση είναι το θεμέλιο για όλους τους άλλους στόχους που μπορεί να έχει κάποιος στη ζωή του. Χωρίς την απαραίτητη αυτοπεποίθηση, είναι απίθανο να αξιοποιήσεις πλήρως τις δυνατότητές σου είτε ως άτομο είτε ως μέλος μιας ομάδας. Ως άνθρωποι, συχνά δεν συνειδητοποιούμε ότι αυτό που διαμορφώνει τη στάση μας και την αυτοεκτίμησή μας έγκειται τελικά στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουμε τον εαυτό μας, μέσω των πράξεών μας και φυσικά της επικοινωνίας μας με τους άλλους.

Πως να βελτιώσω την αυτοπεποίθηση μου; 

Η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που όλοι θέλουν να νιώθουν, αλλά λίγοι μπορούν να το πετύχουν στην πραγματικότητα. Δεν έχει να κάνει με το αν φοράς ένα φανταχτερό εντυπωσιακό φόρεμα και αν έχεις την τέλεια εμφάνιση και τα τέλεια μαλλιά. Έχει να κάνει με το αν έχεις την αυτοπεποίθηση να κάνεις τα πράγματα που πάντα πίστευες ότι δεν μπορούσες να κάνεις.

Η αυτοπεποίθηση χτίζεται με το να ξεπερνάς σταδιακά τα εμπόδια. Πρέπει να ξεκινήσεις από τα μικρά και να ανέβεις προς τα πάνω, βήμα βήμα. Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις να χτίζεις την αυτοπεποίθησή σου είναι να κάνεις πράγματα που σε κάνουν να βγαίνεις εκτός του comfort zone σου, ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τον κάθε ένα από εμάς. Ξεκίνησε αναλαμβάνοντας μικρότερα έργα που τόσο καιρό νόμιζες ότι δεν μπορείς να ολοκληρώσεις. Αν μπορέσεις τελικά να ξεπεράσεις αυτά τα εμπόδια, τότε θα είσαι σε πολύ καλύτερη θέση να αντιμετωπίσεις μεγαλύτερες προκλήσεις στο μέλλον.

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι είναι να μην εγκαταλείπεις ποτέ τον εαυτό σου. Ακόμη και αν τα πράγματα φαίνονται πολύ δύσκολα αυτή τη στιγμή, πίστεψε στον εαυτό σου και συνέχισε να προχωράς μπροστά. Όσο περισσότερη πρόοδο κάνεις, τόσο πιο εύκολο θα γίνει και τόσο περισσότερη αυτοπεποίθηση θα έχεις.

Διαφορετικές εμπειρίες που οδηγούν στην αυτοπεποίθηση

Υπάρχουν μερικές διαφορετικές εμπειρίες που μπορούν να οδηγήσουν στην αυτοπεποίθηση. Η πρώτη εμπειρία είναι όταν αναπτύσσεις δεξιότητες και γνώσεις σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε μαθαίνοντας από κάποιον που είναι καλύτερος από εσένα είτε ερευνώντας το θέμα προσωπικά.

Η δεύτερη εμπειρία είναι όταν αντιμετωπίζεις δύσκολες καταστάσεις και τις ξεπερνάς. Αυτό μπορεί να γίνει με την ανάληψη νέων προκλήσεων ή με την άμεση αντιμετώπιση δύσκολων καθηκόντων. Και οι δύο αυτοί τύποι εμπειριών θα σε βοηθήσουν να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου και να γίνεις ένας πιο ανεξάρτητος άνθρωπος.

Μια άλλη σημαντική εμπειρία είναι όταν συναναστρέφεσαι και δικτυώνεσαι με άλλους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως η συμμετοχή σε εκδηλώσεις ή η αλληλεπίδραση με φίλους στο διαδίκτυο. Η άνετη αλληλεπίδραση με άλλους θα βοηθήσει στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησής σου και θα σε οδηγήσει σε ευκαιρίες στις οποίες μπορεί να μην είχες πρόσβαση διαφορετικά.

Βελτιώσε την αυτοπεποίθηση σου μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής

Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την αυτοπεποίθηση σου. Πρώτον, ξεκίνα βελτιώνοντας τη γενική σου υγεία. Να τρώς υγιεινά τρόφιμα, να γυμνάζεσαι και να αποφεύγεις το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Δεύτερον, να έχεις θετική στάση απέναντι στον εαυτό σου. Να θυμάσαι ότι όλοι έχουν δυνάμεις και αδυναμίες, αλλά μην τις ξεχνάς. Παραδέξου τα λάθη σου και μάθε από αυτά. Η οικοδόμηση της αυτοπεποίθησης είναι μια διαδικασία, όχι ένας προορισμός.

Τέλος, άφησε τις αρνητικές σκέψεις ή τα αρνητικά συναισθήματα που έχεις για τον εαυτό σου στην άρκη. Η ενασχόληση με αυτά θα τα κάνει μόνο χειρότερα. Μην αφήνεις τις αρνητικές σκέψεις ή πεποιθήσεις να ελέγχουν τη ζωή σου καθώς δεν θα ωφελήσουν κανέναν!

Αξιολόγησε τον καθρέφτη: Αναλύοντας την κατάσταση

Ένας από τους απλούστερους τρόπους για να βελτιώσεις την αυτοπεποίθησή σου είναι να αξιολογήσεις τον καθρέφτη. Όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη, ανάλυσε αυτό που βλέπεις. Έχεις αυτοπεποίθηση με αυτό που βλέπεις; Αν όχι, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να καταλάβεις το γιατί.

Το πρώτο βήμα είναι να αναλύσεις την κατάσταση. Κοίταξε το σώμα σου από όλες τις οπτικές γωνίες και επικεντρώσου στις περιοχές που χρειάζονται βελτίωση. Μόλις μάθεις τι χρειάζεται δουλειά, άρχισε να τις επεξεργάζεσαι μία προς μία. Εξασκήσου μέχρι να νιώσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την εμφάνισή σου.

5 απλοί τρόποι για να βελτιώσω την αυτοπεποίηθηση μου

Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και μπορεί να βελτιωθεί με απλές ενέργειες. Ακολουθούν πέντε συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου:

1. Να αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις θετικά

Το πρώτο βήμα για να βελτιώσεις την αυτοπεποίθησή σου είναι να αντιμετωπίζεις ό,τι σου συμβαίνει με λίγη μεγαλύτερη αισιοδοξία. Όταν είμαστε θετικοί, βλέπουμε τα πράγματα από μια πιο θετική οπτική γωνία και είναι λιγότερο πιθανό να αφήσουμε τις αρνητικές σκέψεις να κατακλύσουν το μυαλό μας.

2. Πίστεψε στον εαυτό σου

Δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα για να νιώσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση, αλλά ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να πιστέψεις στον εαυτό σου. Η δύναμη βρίσκεται στα δικά σου χέρια, οπότε πάρε τον έλεγχο της αυτοπεποίθησής σου πιστεύοντας στον εαυτό σου και ακολουθώντας τα όνειρα και τους στόχους σου.

3. Ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση

Μην περιμένεις να συμβούν τα πράγματα αλλά ξεκίνα να αναλαμβάνεις δράση αντ’ αυτού! Ξεκίνα θέτοντας μικρούς στόχους που μπορείς να επιτύχεις και στη συνέχεια δούλεψε προς την κατεύθυνση και την επίτευξη αυτών των στόχων βήμα προς βήμα. Όταν αναλάβεις δράση, αυτό θα σου δώσει ώθηση και τελικά θα σε οδηγήσει σε μεγαλύτερους στόχους.

4. Θέσε όρια και μάθε να φέρεσε καλά στον εαυτό σου

Είναι σημαντικό να θέτεις όρια τόσο με τους άλλους όσο και με τον εαυτό σου. Μην αφήνεις τους άλλους να σε εκμεταλλεύονται ή να ελέγχουν το πώς αισθάνεσαι. Δώσε στον εαυτό σας τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται.

5. Μην απογοητεύεσαι

Όλοι κάνουμε λάθη και πολλές φορές δεν κατορθώνουμε ορισμένους στόχους που έχουμε θέσει. Δεν σημαίνει όμως πως χάσαμε «τον πόλεμο» επειδή μια μάχη δεν πήγε όπως την περιμέναμε. Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου ακόμα και στα χειρότερα του, κατανοώντας πως είσαι εδώ για να μάθεις και να εξελιχθείς.

Διάβασε επίσης:

Related articles

Πώς να δείχνετε ωραία φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα

Φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα μπορείτε να κάνετε μια τολμηρή...

Καραγενάνη: Τι είναι και ποια Οφέλη Έχει;

Η καραγενάνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στη...

Roberto Cavalli: Έφυγε στα 83 του ο γνωστός Ιταλός σχεδιαστής

Ο Roberto Cavalli, ο εμβληματικός Ιταλός σχεδιαστής μόδας που...

Φορολογική Μεταχείριση των Βραχυχρόνιων Μισθώσεων Ακινήτων: Αναλυτικός Οδηγός από την KRS

Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων αποτελεί μία δραστηριότητα η οποία...