Τι είναι η φιλία;

Τι είναι η φιλία; Όλοι μας λίγο έως πολύ έχουμε αναρωτηθεί κατά τη διάρκεια της ζωής μας τι σημαίνει το να έχεις έναν καλό φίλο. Δεν πιστεύω πως υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει κάνει έστω μία φιλία κατά τη διάρκεια της ζωής του, και αν υπάρχει, σίγουρα αυτός ο άνθρωπος δεν είναι και τόσο ευτυχισμένος.

Τι είναι η φιλία

Τι είναι λοιπόν η φιλία; Η φιλία ουσιαστικά είναι μία σχέση, και μάλιστα πολύ δυνατή. Η σωστή φιλία είναι μια αγνή σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων, στην οποία, ο ένας στηρίζει τον άλλο. Θα ακούσεις πολλούς να λένε πως δεν υπάρχει φιλία μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας. Ε λοιπόν εδώ διαφωνώ κάθετα. Η φιλία δεν έχει να κάνει με το φύλο αλλά με τον φίλο. Μπορεί να υπάρξει φιλία μεταξύ ανθρώπως διαφορετικού φύλου όπως μπορεί να υπάρξει φιλία μεταξύ δύο ζώων.

Η φιλία εξάλλου όπως είπαμε είναι μία σχέση. Έχεις σίγουρα ακούσει τη φράση «σκύλος, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου». Και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για φιλία. Η φιλία ως όρος εξάλλου δεν θέλει ταμπέλες. Μπορεί να υπάρξει ακόμα και ανάμεσα σε γονιό και παιδί. Η δημιουργία δηλαδή μίας επιπλέον σχέσης εμπιστοσύνης αλλά και σεβασμού.

Τι είναι η πραγματική φιλία;

Τι είναι όμως η πραγματική φιλία και σε τι διαφέρει από τη φιλία που μόλις αναφέραμε; Μια φιλία έχει τις προοπτικές να αποδειχθεί πως υπήρξε πραγματική ανάλογα με τις δοκιμασίες που συναντάμε. Συνήθως χρησιμοποιούμε τον όρο πραγματική φιλία όταν αναφερόμαστε σε δύο φίλους που έχουν στηρίξει ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια των χρόνων, ενώ πέρασαν αρκετές δυσκολίες. Ένας άλλος ορισμός της πραγματικής φιλίας είναι «η ικανότητα του να χαίρεσαι με ειλικρίνεια για τη χαρά και τις επιτυχίες του φίλου σου». Πολλοί έχουν πει πως το να λυπάσαι για κάποιον και το να τον στηρίζεις στις δυσκολίες σε κάνει φίλο του, το να χαίρεσαι όμως για αυτόν και να μη ζηλεύεις με τις επιτυχίες του σε κάνει πραγματικό φίλο.

Γιατί η φιλία είναι σημαντική για τον άνθρωπο;

Η φιλία είναι σημαντική για τον άνθρωπο όπως και κάθε άλλη σχέση. Συγκεκριμένα η φιλία προσφέρει στο κάθε άτομο μία δόση παιδικότητας, μία δόση παρελθόντος και σχολικών χρόνων καθώς μέσα σε μια φιλία γινόμαστε ξανά παιδιά, γελάμε και περνάμε τον χρόνο μας με έναν άνθρωπο που έχει πολλά κοινά με εμάς. 

Ένας άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί εξάλλου μέσα από μία φιλία. Οι σχέσεις μας γενικότερα πρέπει να αποτελέσουν τις μικρές αφορμές που χρειαζόμαστε για να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Φυσικά δεν εννοώ πως πρέπει να βρίσκουμε ανθρώπους στη ζωή μας με στόχο την δική μας εξέλιξη. Αυτό που εννοώ όμως είναι πως αν επιλέξουμε ως σύντροφο, φίλο, συνεργάτη ένα άτομο που θαυμάζουμε και θεωρούμε πως βρίσκουμε πολλά χαρακτηριστικά του σπουδαία, τότε και εμείς θα κινητοποιήσουμε τον εαυτό μας και θα εξελιχθούμε.

Η σημασία της φιλίας στη ζωή μας

Η σημασία της φιλίας επομένως στη ζωή μας, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, σίγουρα είναι μεγάλη. Μια καλή φιλία εξάλλου μπορεί να κρατήσει για πολλά χρόνια και επομένως ο φίλος να υπάρξει ένα άτομο που θα παίξει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Προσωπικά θεωρώ πως η φιλία είναι απαραίτητη στη ζωή ενός ανθρώπου αλλά χρειάζεται χρόνο για να βρεις το κατάλληλο ή τα κατάλληλα άτομα.

Αν δεν έχεις βρει έως τώρα κάτι που θεωρείς πως αξίζει τότε μην αγχώνεις τον εαυτό σου και μην απελπίζεσαι. Όπως λέει και η παροιμία «το καλό αργεί να γίνει», και αυτό είναι κάτι που θεωρώ πως ταιριάζει στα περισσότερα πράγματα στη ζωή μας. Έχεις ένα όνειρο; Το χτίζεις με υπομονή και κάποια ώρα θα δεις πως το όνειρο γίνεται στόχος και ο στόχος κατάκτηση. Έτσι και στην περίπτωση των διαπροσωπικών σχέσεων χρειάζεται λίγο τύχη, πολύ προσπάθεια και φυσικά καλή διάθεση για να χτίσεις μια σχέση.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TYPE LIKE A GIRL (@_typelikeagirl)

Οι χρυσοί κανόνες μιας φιλίας

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που πρέπει να έχεις κατά νου:

1.Να εμπιστεύεστε και να σέβεστε ο ένας τον άλλον.

2.Να είστε ειλικρινείς και ανοιχτοί μεταξύ σας.

3.Βρείτε χρόνο ο ένας για τον άλλον.

4.Φροντίστε ο ένας τον άλλον όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.

5.Μην θεωρείτε κανέναν φίλο δεδομένο.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και έχοντας την υπομονή αλλά και το ανάλογο ενδιαφέρον, θα είσαι σε θέση να χτίσεις μια ουσιαστική θέση με έναν άνθρωπο που θεωρείς φίλο σου και να την εξελίξεις. Τέλος, μην ξεχνάς πως μέσα από μια ανθρώπινη σχέση πρέπει να δουλέψεις και να εξελίξεις τον εαυτό σου. Συγκεκριμένα πρέπει να δουλέψεις προς την βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της ψυχολογίας σου, τα οποία φυσικά θα έχουν μόνο καλό αποτέλεσμα στη σχέση σου με τους άλλους ανθρώπους αλλά και στη ζωή σου συνολικά.

Απομάκρυνε την τοξικότητα

Τι γίνεται αν μία φιλία γίνει τοξική; Τότε δεν ήταν ποτέ πραγματική φιλία. Αν μια σχέση γίνει τοξική τότε έχεις το κάθε δικαίωμα να αποφασίσεις πως πρέπει να την λήξεις και να προχωρήσεις στη ζωή σου. Μην αναλώνεσαι με τους λάθος ανθρώπους δίνοντας την προσοχή σου σε κάποιον που δεν την εκτιμά ή που για παράδειγμα σε ζηλεύει και προσπαθεί να σε μειώνει με κάθε ευκαιρία. Και δυστυχώς τα παραδείγματα σχέσεων που έχουν μέσα τους αρνητικότητα είναι πολλά. Μην ξεχνάς λοιπόν πως όταν κάποιος προσπαθεί να σε μειώσει, αυτό γίνεται διότι σε ζηλεύει. Επίσης μην ξεχνάς πως αν δεν σε εκτιμά ένας άνθρωπος δεν σημαίνει πως δεν θα σε εκτιμήσει και αποδεχθεί ένας άλλος.  

Διάβασε επίσης:

Related articles

Эксперименты на кухне как создать свой уникальный рецепт

Заголовок: Эксперименты на кухне: как создать свой уникальный рецепт Фьюжн...

Πώς να δείχνετε ωραία φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα

Φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα μπορείτε να κάνετε μια τολμηρή...

Καραγενάνη: Τι είναι και ποια Οφέλη Έχει;

Η καραγενάνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στη...

Roberto Cavalli: Έφυγε στα 83 του ο γνωστός Ιταλός σχεδιαστής

Ο Roberto Cavalli, ο εμβληματικός Ιταλός σχεδιαστής μόδας που...
spot_img