Paris Fashion Week – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Εκεί όπου η μαγεία του έρωτα συναντά την ομορφιά της φύσης, της πόλης, του γοητευτικού γαλλικού στυλ αρχιτεκτονικής και της μόδας. Εκεί όπου έλαβαν χώρα υπέροχες δημιουργίες της Disney που χάραξαν την παιδική μας ηλικία, όπως: Η Παναγία των Παρισίων, οι Αριστόγατες, Μαλλιά Κουβάρια, και εννοείται Η Πανέμορφη και το Τέρας. Πέρα όμως από την αρχιτεκτονική με ποικιλία σχημάτων, τις γεύσεις, τις κινηματογραφικές επιτυχίες και τα αξιοθέατα όπως ο πύργος του Άιφελ, η Αψίδα του Θριάμβου και η Γέφυρα των Τεχνών, η Γαλλία είναι ευρέως γνωστή για την μόδα και το Paris Fashion Week.

Paris Fashion Week - Photo via Pyer Moss
Paris Fashion Week – Photo via Pyer Moss

Τι είναι το Paris Fashion Week;

To Paris Fashion Week είναι η εβδομάδα μόδας που λαμβάνει χώρα στο Παρίσι. To Paris Fashion Week πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο, όπως και οι άλλες εβδομάδες μόδας. Μεταξύ των μεγαλύτερων πρωτευουσών μόδας -στις οποίες γίνονται Fashion Weeks- βρίσκονται η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και η Ιταλία.

Ποιoς ο σκοπός του Paris Fashion Week;

Σκοπό του Paris Fashion Week αποτελεί η ανάδειξη των Ready to Wear και Haute Couture συλλογών που έχουν ετοιμάσει όλα τα brands, οι οίκοι και οι σχεδιαστές με κόπο, μεράκι και πολλή αγάπη. Οι επιδείξεις υψηλής ραπτικής παραγματοποιούνται στο PFW, ενώ οι περισσότερες επιδείξεις νυφικών στην Νέα Υόρκη. Η Νέα Υόρκη έχει τους δικούς της παίκτες, όπως Marc Jacobs και Michael Kors. Έχει επίσης και τις μεγάλες διαφημιστικές της μάρκες όπως Ralph Lauren και Calvin Klain. Το ίδιο ισχύει και για το Μιλάνο με οίκους όπως η Prada, η Versace και η Dolce & Gabbana.

Γιατί όμως Paris Fashion Week;

Paris Fashion Week - Photo via Dries Van Noten

Το Παρίσι είναι η «μητέρα όλων». Tο Paris Fashion Week είναι το σημείο όπου παρουσιάζουν τις κολεξιόν τους τεράστια fashion houses, όπως Chanel, Dior, Galliano, Valentino, Balenciaga, Lacroix, Yves Saint Laurent και η Louis Vuitton. Ενω 1000 άνθρωποι θα κάνουν ουρά για να μπουν σε ένα show στη Νέα Υόρκη, οι διπλάσιοι θα στριμωχτούν και θα κάνουν αγκωνιές για να μπουν στον Dior.

Όνειρο κάθε σχεδιαστή αποτελεί η επίδειξη των ρούχων του στο Παρίσι, δηλαδή στο Paris Fashion Week. Σύμφωνα με πολλούς σχεδιαστές, στο Παρίσι σε παίρνουν στα σοβαρά, σου δίνουν παλάτια για να παρουσιάσεις τις συλλογές σου και η μόδα αντιμετωπίζεται σαν τέχνη. Είσαι καλλιτέχνης και τα έργα σου παρουσιάζονται στο Paris Fashion Week.

Το αρνητικό όμως είναι ότι ο ανταγωνισμός στο Paris Fashion Week είναι τεράστιος και πάρα πολύ σκληρός. Eάν δεν έχεις budget και δεν μπορείς να διαθέσεις τεράστια ποσά για την πρώτη σου επίδειξη, τα πράγματα είναι δύσκολα. Πρέπει να είσαι τόσο avant-garde, όπως ο Hussein Chalayan ή η Σοφία Κοκοσαλάκη, για να σου δώσει σημασία ο τύπος και τα υπόλοιπα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που οι περισσότεροι Βρετανοί σχεδιαστές, όταν μεγαλώνουν πολύ ως brand, καταλήγουν στη Νέα Υόρκη. Ακόμα και διάσημοι σχεδιαστές όπως ο Matthew Williamson και η Alice Temperey θα δυσκολευτούν να κάνουν θραύση στο PFW.

 Photo via Burberry
Paris Fashion Week – Photo via Burberry

Paris Fashion Week & Haute Couture

Οι επιδείξεις Haute Couture του Paris Fashion Week πραγματοποιούνται συνήθως τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο. Γενικότερα, η Haute Couture μπορεί να παρουσιαστεί «μόνο» στο Παρίσι. Αυτό συμβαίνει λόγω κανόνων που έχει θέσει το Chambre Syndicale de la Haute Couture.

Paris Fashion Week - Photo via Rick Owens
Paris Fashion Week – Photo via Rick Owens

Στη Γαλλία, ο όρος Haute Couture προστατεύεται από το νόμο και ορίζεται από το ινστιτούτο που εδρεύει στο Παρίσι. Το Chambre Syndicale de la Haute Couture ορίζεται ως «η ρυθμιστική επιτροπή που καθορίζει τους πραγματικούς οίκους Υψηλής Ραπτικής».

Για να χαρακτηριστείς με τον όρο Haute Couture θα πρέπει να σχεδιάζεις ρούχα κατά παραγγελία για ιδιώτες πελάτες. Θα πρέπει να γίνεται από μια δοκιμή των ρούχων, χρησιμοποιώντας ένα ατελιέ. Το εργαστήριο πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον δεκαπέντε άτομα πλήρους απασχόλησης. Πρέπει, επίσης, να έχεις είκοσι τεχνικούς εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης σε ένα από τα εργαστήριά σου. Η ρυθμιστική επιτροπή και υπεύθυνη του Paris Fashion Week, χάρακτηριστικά αναφέρει: 

 Η Fédération de la Haute Couture et de la Mode συγκεντρώνει fashion Brands που προωθούν τη δημιουργία και τη διεθνή ανάπτυξη. Επιδιώκει να προωθήσει τη γαλλική κουλτούρα της μόδας, όπου η Haute Couture και η δημιουργία έχουν σημαντικό αντίκτυπο, συνδυάζοντας πάντοτε την παραδοσιακή τεχνογνωσία και τη σύγχρονη τεχνολογία. Συμβάλλει στην ενίσχυση του ρόλου του Παρισιού ως παγκόσμιας πρωτεύουσας της μόδας.

Paris Fashion Week Recap

Πάμε, λοιπόν, να συνοψίσουμε όσα μάθαμε σήμερα για το PFW!

1. Ποιοι διοργανώνουν την εβδομάδα;

  • Η εβδομάδα μόδας στο Παρίσι διοργανώνεται από τη Γαλλική Ομοσπονδία Μόδας.

2. Τι περιλαμβάνει η PFW;

  •  Περιλαμβάνει πάνω από 100 επιδείξεις, στις οποίες συμμετέχουν κορυφαίοι οίκοι μόδας, όπως οι Chanel, Christian Dior ή Yves Saint Laurent, καθώς και λιγότερο γνωστοί σχεδιαστές.

3. Ποιες είναι οι ημερομηνίες των επόμενων PFW για το 2022;

  • Menswear: 18-23 Ιανουαρίου
  • Haute Couture: 24-27 Iανουαρίου
  • Womenswear: 28 Φεβρουαρίου – 8 Μαρτίου

Διάβασε επίσης:

Related articles

Эксперименты на кухне как создать свой уникальный рецепт

Заголовок: Эксперименты на кухне: как создать свой уникальный рецепт Фьюжн...

Πώς να δείχνετε ωραία φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα

Φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα μπορείτε να κάνετε μια τολμηρή...

Καραγενάνη: Τι είναι και ποια Οφέλη Έχει;

Η καραγενάνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στη...

Roberto Cavalli: Έφυγε στα 83 του ο γνωστός Ιταλός σχεδιαστής

Ο Roberto Cavalli, ο εμβληματικός Ιταλός σχεδιαστής μόδας που...
spot_img
Erind Papajani
Erind Papajani
Σπουδάζω στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών στο ΟΠΑ και ταυτόχρονα εργάζομαι για το περιοδικό ΔΥΟ. Όταν πρόκειται για πρόταση ιδέων, επικοινωνία και πάνω απ' όλα δημιουργία, count me in! Όταν ειμαι free, θα με βρείς να διαβάζω για την μόδα, και να φτιάχνω κολάζ ή scribble art στο sketchbook μου.