Η αγάπη και η σημασία της στην εξέλιξη ενός ανθρώπου

Τι είναι η αγάπη; Μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος χωρίς αγάπη; Και αν ναι, έχει άραγε νόημα το να υπάρχεις χωρίς να σε αγαπούν και να αγαπάς; Πολλοί είναι οι άνθρωποι που θεωρούν την αγάπη ως κάτι το αυτονόητο. Εν μέρει ο τρόπος που μεγαλώνουμε, οι περισσότεροι, ίσως να φταίει για αυτό. Ας αναλύσουμε λοιπόν λίγο περισσότερο το θέμα μέσα από παραδείγματα και καταστάσεις που λίγο πολύ έχουμε περάσει όλοι μας.

Υπάρχει πραγματική αγάπη;

Ναι, υπάρχει πραγματική αγάπη. Η πραγματική αγάπη όμως έρχεται σε διαφορετικές μορφές για αυτό και ίσως πολλές φορές μας είναι δύσκολο να την αναγνωρίσουμε και τελικά να την εκτιμήσουμε. Η πραγματική αγάπη μπορεί να είναι αυτή ενός φίλου που μας ξέρει από μικρά παιδιά και έχει σταθεί δίπλα μας στις επιτυχίες αλλά και στις πιο δύσκολες στιγμές μας. Πραγματική αγάπη είναι και αυτή που δίνει ένα σκυλί στο αφεντικό του. Υπάρχει άραγε πιο δυνατή αγάπη από αυτή; Αυτή ενός γονιού προς το παιδί του είναι επίσης πραγματική αγάπη αν και δυστυχώς έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις τελευταία που με κάνουν να χάνω την πίστη μου στους ανθρώπους.

Γιατί η αγάπη είναι σημαντική για τον άνθρωπο;

Η αγάπη είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά της ζωής προκειμένου να είναι πιο ολοκληρωμένη. Η αγάπη δεν είναι βέβαια η ανάγκη ενός ανθρώπου να πάρει επιβεβαίωση από έναν άλλο, ούτε φυσικά η κτητικότητα που μας παρουσιάζουν ως αγάπη. Η αγάπη δεν έχει ιδιοκτησία και σε αυτό πρέπει να είμαστε επιτέλους ξεκάθαροι. Η αγάπη είναι ο τροχός που βοηθά τα άτομα να εξελιχθούν και ταυτόχρονα να εξελίξουν τις σχέσεις τους. Επομένως η αγάπη είναι πολύ σημαντική για τον άνθρωπο καθώς χωρίς αυτή κάτι εξακολουθεί να λείπει.

Η σημασία της αγάπης στη ζωή μας

Ποια είναι η σημασία της αγάπης στη ζωή μας λοιπόν; Όπως αναφέραμε και πάνω το βασικότερο χαρακτηριστικό της είναι η δυνατότητα της να σε εξελίσσει και όχι να σε κρατά στάσιμο. Τι σημαίνει λοιπόν αγάπη; Αγάπη σημαίνει συμβίωση, αλλά συμβίωση με σεβασμό και κατανόηση, ενδιαφέρον ειλικρινές και όχι εμμονικό. Σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να μπερδέψουμε την εμμονή με την αγάπη. Αυτό που ακούμε πολλές φορές ως «πραγματική αγάπη», με φράσεις όπως «την έβλαψε γιατί την αγαπούσε» ή «σε αγαπάω τόσο που δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα» πρέπει να καταλάβουμε πως δεν είναι υγιές και δεν πρέπει να αποτελεί το παράδειγμα.

Υπάρχει αγάπη μέσα στις ερωτικές σχέσεις;

Ας αναλύσουμε λοιπόν το κομμάτι των ερωτικών σχέσεων λίγο περισσότερο με αφορμή την αναφορά που κάναμε παραπάνω. Μπορεί να υπάρξει λοιπόν αγάπη, όπως όμως την ορίσαμε προηγουμένως, σε μια ερωτική σχέση; Φυσικά και μπορεί αρκεί να υπάρξει ωριμότητα, υπομονή και κατανόηση. Η ζωή δεν είναι ένας διαγωνισμός ή μία αναμέτρηση. Θέλει λοιπόν να πάρει κανείς την ώρα του και να επενδύσει ουσιαστικά σε μια σχέση. Παλεύοντας για την εξέλιξη αυτής της σχέσης είναι εξίσου σημαντικό καθώς το να μένουν δύο άνθρωποι στάσιμοι είναι ό,τι χειρότερο. Εξάλλου μη ξεχνάς πως ο σύντροφός μας είναι φίλος και σύμμαχός μας καθώς περνάμε χρόνο και κάνουμε πολλά πράγματα μαζί.

Σε τι διαφέρει ο έρωτας από την αγάπη;

Μικρός ποτέ μου δεν κατάλαβα ακριβώς αυτόν τον διαχωρισμό. Μεγαλώνοντας βέβαια ήρθα αντιμέτωπος με καταστάσεις που με έκαναν να καταλάβω ακριβώς την διαφορά. Πολύ υποστηρίζουν πως έρωτας έχει τα στοιχεία του εγωισμού μέσα του, και της κτητικότητας. Είναι μία κατάσταση δίχως λογική, κατά την οποία η καρδιά παίρνει τις αποφάσεις και όχι το μυαλό σου. Εγώ θα πω πως διαφωνώ κάθετα με αυτό. Όπως και στην περίπτωση της αγάπης έτσι και σε αυτή του έρωτα προσπαθούν να μας πλασάρουν ένα τοξικό μοντέλο ανθρώπινων σχέσεων. Ο έρωτας, η αγάπη, η φιλία πρέπει πρώτα να σέβονται εσένα και το άτομο στο οποίο απευθύνονται, έπειτα να προκαλούν όσο γίνεται θετικά συναισθήματα και τρίτον να σε κάνουν να θες να μοιραστείς αυτά τα συναισθήματα.

Αν λοιπόν βρίσκεσαι σε μία τοξική σχέση στην οποία ο ή η σύντροφός σου προσπαθούν να αιτιολογήσουν την τοξικότητα τους με λέξεις όπως αγάπη, πάθος ή έρωτας τότε το πρώτο πράγμα (και το τελευταίο) που έχεις να κάνεις είναι να φύγεις μακριά. Σου αξίζει κάτι πολύ καλύτερο και πάνω από όλα σου αξίζει μια υγιής και ευτυχισμένη (ακόμα και με τις δυσκολίες της) σχέση.

Διάβασε επίσης:

Related articles

Πώς να δείχνετε ωραία φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα

Φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα μπορείτε να κάνετε μια τολμηρή...

Καραγενάνη: Τι είναι και ποια Οφέλη Έχει;

Η καραγενάνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στη...

Roberto Cavalli: Έφυγε στα 83 του ο γνωστός Ιταλός σχεδιαστής

Ο Roberto Cavalli, ο εμβληματικός Ιταλός σχεδιαστής μόδας που...

Φορολογική Μεταχείριση των Βραχυχρόνιων Μισθώσεων Ακινήτων: Αναλυτικός Οδηγός από την KRS

Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων αποτελεί μία δραστηριότητα η οποία...
spot_img