Να πάω σε διατροφολόγο;

Πόσες φορές έχεις σκεφτεί «να πάω σε διατροφολόγο»; Σίγουρα πολλές φορές μια τέτοια επίσκεψη φαντάζει ως μια μακρά και επίπονη διαδικασία που είναι πρόκληση για οποιονδήποτε να την υπομείνει, πόσο μάλλον για κάποιον που ήδη αγωνίζεται να γίνει πιο υγιής. Αν είσαι μία από αυτές που αναρωτιούνται αν πρέπει να επισκεφθεί έναν διατροφολόγο, διαβάσε παρακάτω μερικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να το κάνεις!

Τι είναι ο διατροφολόγος;

Ένας διατροφολόγος είναι ένας ειδικος στην επιστήμη των τροφίμων και της διατροφής. Βοηθά τους ανθρώπους να διατηρούν ένα υγιές βάρος, να διαχειρίζονται τη διατροφή τους και να αποφεύγουν προβλήματα υγείας όπως οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο διαβήτης τύπου 2. Ένας διατροφολόγος μπορεί να σου παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πώς να κάνεις υγιεινές διατροφικές επιλογές, να σου συστήσει συμπληρώματα διατροφής και φάρμακα, ακόμη και να σου προσφέρει συμβουλές διατροφής.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Berna Çoban (@diyetisyenbernaa)


Όταν σκέφτεσαι αν πρέπει να επισκεφθείτε έναν διατροφολόγο, είναι σημαντικό να εξετάσεις τους συγκεκριμένους στόχους που έχεις. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι ένας διατροφολόγος μπορεί να τους βοηθήσει να χάσουν βάρος ή να διαχειριστούν τα επίπεδα χοληστερόλης τους. Άλλοι μπορεί απλώς να θέλουν να μάθουν περισσότερα για τα τρόφιμα και πώς αυτά επηρεάζουν την υγεία τους. Εάν έχεις οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το αν η επίσκεψη σε έναν διατροφολόγο είναι κατάλληλη για έσενα, τότε το καλύτερο είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Γιατί χρειάζομαι διατροφολόγο;

Οι διατροφολόγοι μπορούν να σε βοηθήσουν να κατανοήσεις τη διατροφή σου, να βρείς πώς να τη βελτιώσεις και να βεβαιωθείς ότι λαμβάνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι. Μπορούν επίσης να παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με την απώλεια βάρους και άλλα προβλήματα υγείας. Ένας διατροφολόγος θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πώς η κατανάλωση των σωστών τροφών και η επαρκής άσκηση, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους ή να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος, αν το χρειάζεσαι. Μπορείς επίσης να συζητήσετε οποιεσδήποτε άλλες ανησυχίες για την υγεία σου, που μπορεί να έχεις.

Πώς μπορώ να βρω έναν καλό διατροφολόγο;

Υπάρχουν πολλοί διατροφολόγοι που εργάζονται στην περιοχή σου και μπορούν να σου παρέχουν συμβουλές σχετικά με την υγιεινή διατροφή και την απώλεια βάρους. Το τοπικό σου νοσοκομείο, ιατρείο ή ο γενικός γιατρός σου θα μπορούσε να είναι η πρώτη σου επαφή για να βρείς τον διατροφολόγο που χρειάζεσαι και θα μπορείς να εμπιστευτείς.

Πώς μπορεί ένας διατροφολόγος να βοηθήσει εμένα/τη διατροφή μου/την οικογένειά μου;

Ένας διατροφολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις και να διατηρήσεις μια υγιεινή διατροφή, να εντοπίσεις και να διορθώσεις τυχόν υποκείμενα προβλήματα υγείας και να παράσχει υποστήριξη κατά τη διάρκεια των προσπαθειών απώλειας βάρους ή διαχείρισης βάρους. Ένας διατροφολόγος μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να προλάβεις ή να θεραπεύσεις χρόνιες ασθένειες, όπως η παχυσαρκία ή οι καρδιακές παθήσεις.

Τι πρέπει να ρωτήσω τον διατροφολόγο μου;

Αν θέλεις να βελτιώσεις τη συνολική υγεία και ευεξία σου, ένας διατροφολόγος μπορεί να αποτελέσει ανεκτίμητη πηγή. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι ερωτήσεις κατάλληλες για να ρωτήσεις έναν διατροφολόγο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι πρέπει να αποφύγεις. Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις που πρέπει να εξετάσεις πριν επισκεφθείς έναν διατροφολόγο:

1. Πρέπει να χάσω βάρος; Ένας διατροφολόγος δεν έχει ως στόχο να σε βοηθήσει αποκλειστικά με την απώλεια βάρους, καθώς το επίκεντρό του είναι η συνολική υγεία και ευεξία. Επομένως αν και σίγουρα μπορεί να σε βοηθήσει δεν πρέπει να επικεντρώσεις τις ερωτήσεις σου στην απώλεια βάρους, αλλά στην δημιουργία ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

2. Ποια πρέπει να είναι η πρόσληψη θερμίδων που πρέπει να κάνω; Οι διατροφολόγοι δεν συνταγογραφούν συγκεκριμένες ποσότητες πρόσληψης θερμίδων- αντίθετα, εστιάζουν στην ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείς έναν διατροφολόγο εάν έχεις πρόβλημα να τηρήσεις μια θερμιδική πρόσληψη που να ανταποκρίνεται στις συνολικές ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες σου.

3. Πρέπει να κόψω ορισμένα τρόφιμα; Οι διατροφολόγοι συνήθως δεν υποστηρίζουν την αποκοπή συγκεκριμένων τροφίμων ή συγκεκριμένων τύπων ομάδων τροφίμων- αντίθετα, προτείνουν την ενσωμάτωση στη διατροφή σας πιο θρεπτικών ολικών τροφίμων. Εάν έχεις ερωτήσεις σχετικά με το ποια τρόφιμα είναι καλύτερα για τις ατομικές διατροφικές σου ανάγκες τότε είναι καλό να συμβουλευτείς τον διατροφολόγο σου.

Τελικά

Αν θέλεις να βελτιώσεις τη διατροφή σου, ένας διατροφολόγος μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Ωστόσο, πριν επισκεφθείς έναν, είναι σημαντικό να κατανοήσεις τι μπορεί να κάνει για εσένα και αν είναι η καλύτερη επιλογή η επίσκεψη αυτή. Ένας διατροφολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και να βεβαιωθείς ότι λαμβάνεις τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Εάν ακολουθείς ήδη μια υγιεινή διατροφή, ένας διατροφολόγος μπορεί να μην είναι απαραίτητος. Ωστόσο, αν δυσκολεύεσαι να τηρήσεις μια υγιεινή διατροφή ή αν θέλεις βοήθεια για να κάνεις συγκεκριμένες αλλαγές στη διατροφή σου, ένας διατροφολόγος μπορεί σίγουρα να σε βοηθήσει.


Διάβασε επίσης:

Related articles

Πώς να δείχνετε ωραία φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα

Φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα μπορείτε να κάνετε μια τολμηρή...

Καραγενάνη: Τι είναι και ποια Οφέλη Έχει;

Η καραγενάνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στη...

Roberto Cavalli: Έφυγε στα 83 του ο γνωστός Ιταλός σχεδιαστής

Ο Roberto Cavalli, ο εμβληματικός Ιταλός σχεδιαστής μόδας που...

Φορολογική Μεταχείριση των Βραχυχρόνιων Μισθώσεων Ακινήτων: Αναλυτικός Οδηγός από την KRS

Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων αποτελεί μία δραστηριότητα η οποία...